Goudprijs zet aanval in op 1800 dollar

Het heeft een tijdje geduurd en het is geen gemakkelijke rit geweest, maar uiteindelijk ziet het er dan toch naar uit dat de goudprijs zijn aanval op de 1800 dollar per ounce. Technisch gezien is er een hele tijd twijfel geweest. De afgelopen week lag het handelsvolume in het goud op het hoogste peil dit jaar. Belangrijker nog is dat er de afgelopen 7,5 jaar nog nooit zoveel goud is verhandeld geweest.

De sterkere dollar begin vorige week heeft de rally van het goud gefnuikt. De dollar bleef deze voormiddag in wezen onveranderd. Nu kunnen we dus in de gaten houden of de stijging van de goudprijs te danken is aan echte koopinteresse of een zwakke dollar.

Het sentiment op de markten van vorige week kan worden bestempeld als risk-iff. Hierdoor ging dus ook de dollar hoger. Veilige havens gingen hoger en de aandelenmarkten verzwakken.

Het is vooral de enorme toename van het aantal COVID gevallen in de VS en over de hele wereld die ervoor zorgt dat de pandemie opnieuw lockdowns kan veroorzaken. Het aantal gevallen in de VS loopt nu stilaan op naar de 2,5 miljoen en het aantal doden loopt fors op. Een aantal staten zoals Arizona, New York, Texas en Florida heeft het grootste aantal gevallen.

Er is dan ook nog heel wat sociale onrust omwille van etnische spanningen. Dat doet er ook geen goed aan. Nergens in de wereld worden er zoveel gevallen van het coronavirus bekendgemaakt als in de VS.

Het ziet er sterk naar uit dat tot het einde van deze pandemie, en tot de wereldeconomie op een normaal toerental draait, de goudprijs zal blijven stijgen.

Zilver is in verhouding nog veel goedkoper. Wanneer deze bullmarkt op zijn hoogtepunt zit, zal het zilver nog veel forser gestegen zijn dan het goud. Dat is wat er in het verleden altijd gebeurde, en waarom zou het nu anders zijn?