Goudprijs van 12.000 dollar goed mogelijk

Ronni Stoeferle van vermogensbeheerder Incrementum waarschuwt al enige tijd voor dreigende inflatie en het komende inflatoire decennium.

Langzaam maar zeker beginnen we die inflatiedruk nu te zien manifesteren in hogere consumentenprijzen en hogere activaprijzen in het algemeen.

Stoeferle is van mening dat huidige macro economische omstandigheden belangrijke drijfveren zijn die goud richting de 5.000 dollar per ounce te laten stijgen, en uiteindelijk zelfs tot 12.000 dollar in de komende jaren.

Zijn voorspelling voor de goudprijs is gebaseerd op een belangrijke verschuiving in het monetaire klimaat waar het excessief drukken van geld, het opblazen van activaprijzen, en de Covid-19 crisis de centrale banken in een hoek hebben gedrukt.

Ook Peter Krauth van de Gold Resource Investor geeft aan dat het op het moment echt een must mag heten om goud te bezitten.

De VS deed er 211 jaar over (van 1789 tot 2000) om 5.7 biljoen dollar aan schuld op te bouwen. Binnen slechts negen jaar verdubbelde het toen tot 12 biljoen in 2009. Sindsdien is de schuld weer meer dan verdubbeld en bedraagt nu 28 biljoen dollar.

Volgens het IMF bedraagt de Amerikaanse schuld met 28 biljoen dollar ongeveer 133% van het BBP. Italië zit op 157%, Canada op 116%, Frankrijk op 115%, het VK op 107% en de schuld van Japan is bijna 257% van het BBP.

Een absoluut onhoudbare situatie. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde ondertussen dat de consumentenprijsindex van april 2020 tot april 2021 met 4,2% is gestegen.

Dit betekent dat de prijzen van consumptiegoederen het sterkst zijn gestegen in een periode van 12 maanden sinds 2008.

Het opstapelen van gigantische schulden wereldwijd en het laag houden van de rentetarieven zullen de inflatie hoogstwaarschijnlijk aanwakkeren tot een niveau zoals we die in hele lange tijd niet hebben gezien.

De Fed zegt dan wel dat de recente inflatiestijging van voorbijgaande aard is, maar de actie in de koersen van edelmetalen zegt iets anders. Het is de belangrijkste reden waarom de goudprijs de afgelopen twee jaar is gestegen – met liefst 42 procent.

Bronnen: Goldcore TV, Streetwise Reports

Foto: Flickr