Goudprijs valt wat terug na uitlatingen Powell

De goudprijzen zijn wat gecorrigeerd na een dolle rit de afgelopen weken. Ze gingen zowat een procent lager nadat de voorzitter van de Fed, met name Jerome Powell, er niet in slaagde om meer informatie te geven over nieuwe renteverlagingen later dit jaar.

Powell sprak op een bijeenkomst in New York en hanteerde een vrij neutrale toon over de Amerikaanse economie en het monetair beleid. Hij herhaalde zijn vooruitzichten voor een trage maar positieve groei dit jaar, ondanks de toenemende onzekerheid in de wereldeconomie.

Tegen de achtergrond van de toegenomen onzekerheid blijft de outlook van de FOMC-collega’s algemeen positief. De werkloosheidsgraad noteert rond de historische dieptepunten. De inflatie zal terugkeren richting 2% maar iets trager dan eerder dit jaar voorzien werd.

De goudprijzen, die eerst hun winsten grotendeels konden  vasthouden, moesten daarna terrein prijsgeven. De augustus goudfutures noteerden voor het laatst tegen 1417 USD per ounce, en bleven relatief ongewijzigd in de loop van de dag.

Vorige week kwam de Amerikaanse centrale bank samen voor haar beleidsmeeting en verwijderde zij het woord ‘geduldig’ van haar monetair beleidsstatement. Heel wat economen en markten beschouwden dit als een teken dat het comité klaar staat om haar rentevoeten te verhogen.

De goudprijzen hebben er een sterke rit opzitten sinds de bijeenkomst van de Fed, en bereikten uiteindelijk het hoogste peil in meer dan zes jaar. Ze klokten af op boven de 1400 USD per ounce omdat men al in juli een renteverlaging verwachtte. De CME FedWatch Tool houdt momenteel rekening met een renteknip van 50 basispunten volgende maand.

De goudprijzen zijn fors gestegen en een correctie is daarom normaal. Blijven accumuleren is uiteraard de boodschap. Kijk trouwens maar eens naar de goudprijs in EUR! We zitten boven de 40.000 EUR per kilo!