Goudprijs knalt hoger na onbeperkte QE

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft vandaag aangekondigd dat ze ongelimiteerde QE ter beschikking zou stellen. De markten waren helemaal niet onder de indruk, want de beurzen in de VS zakten zelfs dieper weg na het nieuws. Dat toont aan dat er ergens een zwart gat zit dat alle liquiditeit opzuigt.

De groeivooruitzichten voor de VS worden steeds zwartgalliger. De verwachte werkloosheidscijfers zorgen ervoor dat de situatie zelfs nog onzekerder wordt. De jongste voorspellingen van de grote investment banks waarschuwen beleggers dat de impact van het COVID 19 virus niet te verwaarlozen valt. De resultaten van de bedrijven in Q2 van 2020 zullen enorm zijn.

De investeringsbank Morgan Stanley verwacht nu dat het Amerikaanse bbp met maar liefst 30% zal terugvallen. Hierdoor zal de werkloosheidsgraad enorm stijgen tot bijna 13%. Maar op deze moment is het bijna ondoenbaar om de werkelijke impact te bepalen.

De economische activiteit is immers zo goed als volledig tot stilstand gekomen, zeggen verschillende partijen.

Het is een enorme schok waar vooral de goudprijzen van profiteren. Vroeger zou je bij een dergelijke aankondiging van QE immers gezien hebben dat de aandelenmarkten fors stijgen. Dat is nu helemaal niet het geval.

De goudprijs is vrijwel de enige actief die nu nog standhoudt.

Zilver en platina worden gepenaliseerd door het feit dat ze halfedelmetalen zijn en ook een belangrijke industriële component hebben. Dat ziet de markt op dit moment niet zo graag.

De grootste problemen zitten op dit moment in de kredietmarkt. Heel wat investment grade obligaties met een BBB rating staan op het punt om van de belangrijke ratingbureaus een ferme downgrade te krijgen.

Dat zal ertoe leiden dat deze obligaties ook niet meer in de investment grade indices zullen zitten. Ze glijden dan af naar high yield. Mechanisch zullen ze dan worden verkocht door al deze fondsen en ETF’s.

Het tegenpartijrisico zal naar boven komen. Daarom zijn dit tijden om veel goud en zilver te hebben.