Goudprijs kan boven de 20.000 dollar per ounce koersen

Opmerkelijk. Gisteren werd er in de goudopties-markt in new York ingezet op een verdriedubbeling van het edelmetaal binnen anderhalf jaar.

5.000 opties werden verkocht, die de houder het recht geeft om het edelmetaal te kopen voor 4.000 dollar per ounce in juni 2021.

Tai Wong, hoofd metaalderivatenhandel bij BMO Capital Markets: “It’s like 18-month term life insurance; what will the world look like if gold is at $4,000. They are hoping for a quick violent move”

Goud futures stegen in 2011 naar een record van 1.923,70 dollar per ounce, toen de Federal Reserve meer dan 2 biljoen dollar aan schulden opkocht om de Amerikaanse economie te stimuleren.

Terwijl het edelmetaal dit jaar met 14 procent is gestegen, na een eerdere stijging van 20 procent, koerst het edelmetaal nog altijd 24 procent onder dat huidige record van 1.923,70 dollar per ounce.

Dan Oliver, oprichter van Myrmikan Capital, geeft aan dat een goudprijs van 10.000 dollar of 20.000 dollar per ounce prima mogelijk is maar laten we eerst maar eens de 3.000 dollar per ounce aantikken.

Oliver: “What I look at is the balance sheet of Federal Reserve. When [government] bonds finally break down, and they will break down someday because congress is insolvent, the only thing else on the Fed’s balance sheet is of course the gold, because they said they have 8,100 tonnes of gold”

Volgens Oliver is het duidelijk dat monetair beleid de belangrijkste factor is die de goudprijs stuurt. Hij voorziet zeker een hogere goudprijs de komende jaren. Tot welke prijs moet worden bezien, maar 20.000 dollar per ounce is volgens hem best mogelijk.

Iemand die al lange tijd 10.000 dollar per ounce voor de goudprijs voorziet is Jim Rickards. Vaak wordt geopperd dat goud irrelevant is in het huidige monetaire systeem, aangezien we geen goudstandaard meer hebben.

Maar waarom hebben centrale banken wereldwijd dan zoveel goud in de kluizen? Meer dan 8.000 ton in de V.S., Duitsland heeft 3.000 ton goud en China en Rusland hebben hun goudvoorraden zien verdrievoudigen in de afgelopen tien jaar tijd.

Volgens Rickards omdat goud op een of andere manier toch weer een rol gaat spelen in het monetaire systeem als vertrouwensanker.

En met een wereldwijde geldvoorraad ter waarde van 24 biljoen dollar en een eventuele 40-procents dekking daarvan met goud komt hij uit op een prijs van 10.000 dollar per ounce.

Met een open geldkraan en een hogere gouddekking kan dat uiteraard nog veel hoger uitkomen.

Bronnen: Bloomberg, Kitco, Business Insider

Foto: Flickr