In Amerikaanse dollar bereikt de goudprijs deze ochtend een nieuw recordniveau.
In “onze” euro is dat nog niet het geval, en dat heeft een reden: de dollar verzwakt, deels als gevolg van de koerswijziging die de VS recent inzette met het opleggen van nieuwe handelstarieven.
(update: Ook de goudprijs in euro bereikte, weliswaar nipt, nog een nieuwe recordkoers op 16/04)
De eerste fase van het Amerikaanse Eindspel is in volle gang.
Telkens wanneer goud een recordprijs aantikt, is het zinvol om even stil te staan bij de waardering van goud. Of anders gezegd: hoeveel opwaarts potentieel zit er vandaag nog in het edelmetaal?
Een bijzonder interessante grafiek circuleerde deze week op X (Twitter), die deze vraag perfect illustreert:

Bron: https://x.com/ValueSeeker_/status/1910560847262253269
Wat toont deze grafiek?
De goudprijs in dollar, afgezet tegenover de M2-geldhoeveelheid in de VS.
(M2 is de totale hoeveelheid geld die in omloop is, van cash dollars tot spaargeld op de bank)
Waarom is dat relevant?
De waarde van goud heeft historisch gezien altijd een relatie met de hoeveelheid geld in omloop. Hoe precies die verhouding moet liggen is onderwerp van debat, maar de link is er.
Deze grafiek toont hoeveel goud “waard is” per circulerende dollar – en laat zo toe om de relatieve waardering van goud doorheen de tijd te bekijken.
Waar staan we vandaag?
Om de piek van 1980 te evenaren (in constante dollars), is nog een stijging van +220% nodig.
Die piek in 1980 kwam er in een totaal andere wereldorde. Toen was er géén alternatief voor de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt.
Dat is vandaag wel anders! Bovendien stuurt de VS nu zélf aan op een lagere dollar!
De nieuwe handelstarieven, de terugkeer naar industrialisering, de toenemende geopolitieke druk en het wegvallen van de automatische financiering van het Amerikaanse tekort: dit alles wijst op een bewuste breuk met het dollar-centrische systeem dat sinds 1944 de wereldhandel domineerde.
Een herwaardering van goud?
Of dat moment nu al is aangebroken, weten we pas achteraf. Maar als dit werkelijk het Eindspel wordt, dan zal het achteraf glashelder zichtbaar zijn op net zo’n grafiek als die hierboven.
De definitie van een herwaardering van goud is eenvoudig: een stijging van de goudprijs ten opzichte van het beschikbare geld in omloop.
Goud moet dus in relatieve koopkracht stijgen. En daarvoor is nog bijzonder veel ruimte.
Conclusie?
Een koersdoel geven voor goud heeft weinig zin, omdat alles afhangt van hoeveel liquiditeit centrale banken nog gaan injecteren in de economie. Maar fundamenteel staat één zaak vast:
In een wereld waarin handelstekorten opnieuw moeten worden afgerekend in harde valuta, is goud vandaag nog veel te goedkoop.
Een strategisch percentage van uw totale vermogen aanhouden in fysiek goud zorgt voor stabiliteit en veiligheid in elke portefeuille. Focus daar dus niet op de korte termijn!
Zelf plannen we helemaal geen winst te nemen op fysiek goud vóór het Eindspel helemaal is uitgespeeld.
Pas na een herwaardering van goud – bij een hogere én vermoedelijk vrij stabiele prijs voor fysiek goud – overwegen wij andere stappen.
Zelf fysiek goud aanhouden, op naam en veilig opgeslagen in Zwitserland?
Dat kan via ons online platform www.goud999safe.com.
Volledig transparant, 100% gealloceerd, zonder verborgen kosten.
Ook fysiek zilver en platina zijn daar beschikbaar.
Beide metalen lijken vandaag immers opnieuw opvallend goedkoop…
Tot binnenkort!
Het goud999safe team
P.S. Dezelfde data als in de bovenstaande grafiek, maar in een iets ander formaat, zagen we deze ochtend ook verschijnen bij Crescat Capital: link (X)