Goudontdekking te belangrijk om te exporteren

RNC Minerals, gevestigd in Toronto, mijnt nikkel, koper, kobalt, goud en edelmetalen. Het bedrijf stond eerder bekend als Royal Nickel Corporation, maar veranderde zijn naam in september 2016.

Vorige maand haalde RNC Minerals wereldwijd de krantenkoppen met haar goudontdekking in haar Beta Hunt mijn in het Kambalda mijnbouwgebied in West-Australië.

Het deed een opmerkelijke goudvondst, waarbij het twee gigantische stukken rots met zichtbaar goud wist te mijnen. Het grootste stuk, met een gewicht van 95 kilo, zou meer dan 2.400 ounces goud bevatten en mag het grootste stuk steen met goud heten dat ooit is gevonden.

Volgens goudexpert Sandra Close, directeur van het in Melbourne gelegen goudmijnbouw consultancybedrijf Surbiton Associates, zouden de stukken steen opgekocht moeten worden door de Australische overheid.

Volgens Close vergeet men dat Australië het land is dat de op een na grootste goudproducent ter wereld is. Men zou herinnerd moeten worden aan de rol van de goudwinning in de Australische economie en deze goudstukken zijn daarvoor ideaal, aldus Close. RNC Minerals gaf aan dat het de stukken wil veilen maar ook open staat voor het vinden van een andere oplossing.

Close: “These … specimens are part of Australia’s heritage and particularly Western Australia’s heritage. They should be purchased by the Commonwealth and/or the WA State Government and put on permanent display, to remind locals and overseas visitors of the enormous influence that gold has had on the development and settlement of this country”

Beide stenen zullen worden vertoont bij de Perth Mint volgende week, om vervolgens op wereldreis te gaan. Daarbij zullen de goudstukken Noord-Amerika, Europa en Azië aan gaan doen.

RNC voorzitter Mark Selby geeft daarnaast aan dat het bedrijf nu ook kijkt naar de mogelijkheid om zich te laten noteren aan de Australische beurs de ASX. Volgende maand zal daar een beslissing over worden gemaakt, aldus Selby.

Aandelen van het Canadese mijnbouwbedrijf daalden gisteren stevig op de beurs in Toronto. Dit terwijl het twee dagen geleden nog positief nieuws aankondigde dat het haar exploratie in het gebied zal hervatten. Beleggers waren echter weinig overtuigd, waarop het aandeel gisteren bijna tien procent daalde.

Evengoed kende het een gigantische stijging vorige maand. Op het nieuws van de ontdekking koerste het aandeel nog op de 0,09 Canadese dollar (CAD). Binnen twee weken deed het echter een hoogtepunt aan van 1.15 CAD. Nu koerst het aandeel op de 0,74 CAD.

Bronnen: The West, Kitco, Micro Small Cap

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.