Goudmijnbouwsector gaat voor groen

De World Gold Council (WGC) heeft deze week een rapport gepubliceerd over de CO2-voetafdruk van de goudsector en de stappen die de industrie kan nemen om die afdruk te verkleinen.

Het rapport benadrukt de goedkopere kosten van groene energie en het feit dat in sommige gevallen de prijs van dieselgeneratoren volatieler kan zijn.

Verscheidene mijnbouwbedrijven uit de sector hebben groene initiatieven aangekondigd bij mijnen en benadrukken wat ze doen om klimaatverandering te bestrijden in bijvoorbeeld presentaties aan investeerders.

Chief Financial Officer Terry Heymann: “it’s not an easy path right now but it’s feasible for mining companies to play their role and operate with net-zero emissions. It’s only going to get easier as technology advances”

Het rapport haalt activiteiten van verschillende bedrijven uit de sector aan. Zo beginnen verschillende goudmijnbouwbedrijven initiatieven om hun activiteiten te verschuiven naar hernieuwbare energiebronnen, aldus de World Gold Council.

Eerder deze maand bracht de raad een rapport uit over de uitstoot van broeikasgassen en de gevolgen van klimaatverandering.

Mijnbouwbedrijven voeren uiteraard energie-intensieve operaties uit, maar velen ondernemen ook daadwerkelijk stappen om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

BHP Billiton, de grootste mijnwerker van de wereld, benadrukte stappen die zij treft in maatregelen om haar CO-2-afdruk te verkleinen in haar jaarverslag.

Het geeft daarbij aan dat die doelstellingen zelfs worden verbonden aan de compensatie-pakketten van haar executives.

Goudmijnbouwbedrijf Agnico Eagle werkt momenteel samen met een coalitie van Inuit-vertegenwoordigers en bedrijven om alternatieve energiebronnen in Nunavut te onderzoeken.

Barrick Gold ziet aanpassingen aan klimaatrisico’s als een kans om het energieverbruik te verminderen. Het wil het gebruik van hernieuwbare energiebronnen maximaliseren en daarmee aanzienlijke kostenbesparingen realiseren.

Dit houdt onder meer in dat 64% van de energiebehoeften van de Kibali-mijn in Congo kan worden gedekt door drie waterkrachtcentrales. Daarnaast is er onder meer de introductie van zonne-energie in het Loulo-Gounkotocomplex.

Andere goudmijnbouwbedrijven die in het rapport worden belicht zijn Centerra, Eldorado, IAMGOLD en Kinross, dat meldt dat de energie-efficiëntieprojecten die zij in 2018 heeft uitgevoerd hebben geleid tot een jaarlijkse vermindering van 10.000 ton CO2.

Ook Kirkland Lake Gold, Newcrest, Newmont Goldcorp, Pretivm Gold, B2Gold en Gold Fields komen in het rapport aan bod alszijnde bedrijven die dergelijk groene initiatieven ondernemen.

Bronnen: Kitco, World Gold Council

Foto: Flickr