Goudmijnbouwaandelen Tanzania hard geraakt

Goudmijnbouwbedrijven met activiteiten in Tanzania staan sinds begin dit jaar onder druk sinds president John Magufuli hervormingen heeft ingevoerd.

Eerder dit jaar introduceerde president Magufuli hervormingen om zogezegd de transparantie binnen de sector te vergroten en er voor te zorgen dat ook Tanzania zelf voldoende profiteert van haar resources.

Tanzania is de op twee na grootste goudproducent van Afrika en de mijnbouwindustrie draagt 3,5 procent bij aan Tanzania’s BBP.

Magufuli wil dat percentage tegen 2025 verhoogt hebben naar 10 procent.

Maar sinds de bekendmaking van Magufuli’s hervormingen zijn overnamebiedingen en exploratieplannen stop gezet en duizenden werknemers ontslagen.

Mijnbouwbedrijven en mijnbouwanalisten menen dat Tanzania wellicht iets te hard van stapel loopt.

Ben Gargett, hoofd bij PricewaterhouseCoopers Australia-Africa:

Minerals may not be mobile but the capital that funds the mines is. Investors are saying, ‘On our risk radar, Tanzania has just gone a lot further down on the list’

De aandelenkoersen van verscheidene bedrijven met belangen in Tanzania en genoteerd in Australië, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Canada kenden een halvering in waarde.

Aandelen van goudmijnbouwbedrijf Orecorp ging sinds maart met 72 procent lager. De aandelenprijs van Acacia Mining kent sinds januari een daling van meer dan 50 procent.

Manas Resources ging sinds begin dit jaar 25 procent naar beneden en Shanta Gold heeft kort na de hervormingen een overnamebod op Helio Resource geannuleerd.

Aandelenkoersen van beide bedrijven zijn sinds januari meer dan 60 procent gedaald.

Ondanks die drastische koersdalingen menen anderen dat Tanzania doet wat juist is.

Alex Cobham, CEO van het Tax Justice Network in Londen, zei dat wat er in Tanzania gebeurt, het natuurlijke resultaat is van een proces dat al decennia aan de gang is.

Cobham:

It’s unfortunate the steps taken by the Tanzanian government have been seen to be unlawful and a deterrent to investor confidence, but their actions are understandable given how badly some of the companies have behaved

Veel van de wijzigingen werden voor het eerst voorgesteld door de politieke oppositie en blijken populair bij de kiezers.

Internationale investeerders zijn echter allesbehalve tevreden, zeker ook omdat de toekomst onduidelijk blijft.

Zo heeft Magufuli de minister van mijnbouw in mei ontslagen, terwijl er nog steeds geen vervanger voor gevonden is.

Veel blijft onduidelijk in het grondstoffenrijke Tanzania.

Bronnen: Investing News, Reuters

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]