Goudmarkt zag in juli bescheiden instroom goud-ETF’s

Volgens de laatste gegevens van de World Gold Council (WGC) was er in juli wederom een toename aan beleggers die investeerden in door fysiek goud-gedekte ETF’s.

In haar maandelijkse ETF-monitoringrapport gaf de WGC te kennen dat er in juli wereldwijd een instroom was van 11,1 ton in goud-ETF’s, waarbij de waarde van de activa onder beheer steeg met 669 miljoen dollar. Een stijging van 0,3 procent ten opzichte van de vorige maand.

Volgens het rapport staat de totale ETF-vraag momenteel op 3.636 ton, slechts 7 procent lager dan het absolute recordniveau dat in oktober vorig jaar werd aangedaan.

Hoewel de goudmarkt een gezonde beleggingsvraag blijft zien, geeft de WGC aan dat de instroom niet genoeg was om de zwakke vraag, die in het eerste kwartaal van 2021 werd gemeld, teniet te doen.

Tot nu toe hebben goud-ETF’s wereldwijd dit jaar een uitstroom gezien van 6,1 miljard dollar of 118 ton goud. Ook in juli was de uitstroom voornamelijk te bemerken bij Noord-Amerikaanse fondsen, gedeeltelijk gecompenseerd door een stijging in aanhoudingen in Aziatische goud-ETF’s, maar voornamelijk die in Europa.

Het goudbezit in Noord-Amerikaanse beursgenoteerde fondsen daalde met 7,3 ton, terwijl Europese fondsen een instroom zagen van 17,1 ton zagen. In Azië genoteerde fondsen kenden een netto-instroom van 1 ton.

Aanhoudingen in Chinese goud-ETF’s bedroegen eind juli in totaal 69,6 ton, een maandelijkse stijging van 0,9 ton of 31,8 miljoen dollar. China importeerde in juni daarnaast 68,3 ton goud, 65,4 ton meer dan een jaar geleden en 11,7 ton meer dan in juni 2019.

In het tweede kwartaal van 2021 bedroeg China’s goudimport in totaal 246,6 ton, wat 232,3 ton meer is dan dezelfde periode vorig jaar en slechts 40 ton minder dan in het tweede kwartaal van 2019.

De directe Chinese vraag naar goud steeg in het tweede kwartaal van 2021 met 52 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2020 en lag 4 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2019.

Bronnen: WGC, Kitco

Foto: Flickr