Goudhandel van start op Nigeriaanse beurs in aanloop naar officiële lancering

Een onlangs gelanceerde Nigeriaanse grondstoffenbeurs is begonnen met de handel in goud voorafgaand aan de officiële lancering deze week, de eerste keer dat het metaal zal worden aangeboden op een beurs in het West-Afrikaanse land.

De Lagos Commodities and Futures Exchange heeft van de Securities and Exchange Commission een vergunning gekregen om goud te verhandelen met de specificatie van 99,99% zuiverheid van de London Bullion Market Association, waarbij gestreefd wordt naar een wereldwijd aanvaardbare prijsstelling en kwaliteit, aldus Akinsola Akeredolu-Ale, algemeen directeur van de Lagos-beurs.

De beurs zal formeel van start gaan op 28 juli en zal naast goud ook andere grondstoffen verhandelen, waaronder cashew, sheaboter, padie, maïs, sojabonen en sorghum, aldus Akeredolu-Ale in een interview.

Akeredolu-Ale: “The reason we’re starting with gold is that it’s not perishable; it’s a globally accepted metal, doesn’t diminish in value and the delivery is very straightforward. It is a big market and we intend to grow from there to other products”

Nigeria, de grootste producent van ruwe olie in Afrika, stimuleert de samenwerking tussen de openbare en de private sector om andere minerale bronnen te ontwikkelen, zoals edelstenen, zink, ijzererts en lood, om de afhankelijkheid van olie, dat goed is voor ongeveer 90 procent van de exportinkomsten, te helpen verminderen.

Vorig jaar registreerde Thor Explorations Ltd. de eerste commerciële goudproductie van het land in zijn Segilola-mijn, met een streefcijfer van 85.000 ounces per jaar.

De grondstoffenbeurs zal de mogelijkheden voor Nigeriaanse effectenmakelaars verruimen en hun afhankelijkheid van de volatiele aandelenmarkt verminderen. De beurs is opgericht door de Association of Securities Dealing Houses of Nigeria om haar leden een platform te bieden voor de diversificatie van hun handelsinkomsten.

De beurs kreeg drie jaar geleden goedkeuring en heeft systemen opgebouwd ter ondersteuning van de grondstoffenhandel door toegang te verlenen tot verzekeringen, opslag, bewaarnemers, een kredietbureau en banken. Het platform zal handel op afstand en fysieke handel mogelijk maken, aldus Akeredolu-Ale.

Het is van plan om tegen eind 2023 14 andere producten te gaan verhandelen, waaronder cashew- en sheaboter tegen het volgende oogstseizoen dat in september van start gaat. Het heeft 40 handelsondernemingen geregistreerd om de producten aan te bieden.

Bron: Bloomberg