Goudexport Zwitserland naar de V.S. doet hoogste punt aan in acht jaar tijd

De Zwitserse goudexport naar de VS kende in maart een flinke piek. Zwitserland exporteerde 43,2 ton goud naar de VS, het hoogste niveau in meer dan acht jaar tijd.

De cijfers bevestigen het beeld van krapte op de Amerikaanse goudmarkt, die de goudkoers de afgelopen weken heeft ontregeld.

Met die 43,2 ton nam de VS bijna de helft van de totale Zwitserse goudexport van maart voor haar rekening. Opvallend, want normaal gesproken importeert de VS helemaal geen substantiële hoeveelheden goud uit Zwitserland.

Leveringen naar traditionele bestemmingen, zoals India en het Verenigd Koninkrijk, daalden echter aanzienlijk en naar China werd er helemaal geen goud geëxporteerd.

In augustus vorig jaar bereikte de Zwitserse goudexport naar het Verenigd Koninkrijk nog een hoogste niveau in zeven jaar tijd.

Normaliter wordt de fysieke vraag naar goud uit Zwitserland vooral gedreven door India en China, maar die vraag bleef toen al achter.

China’s consumentenvraag naar goud daalde in 2019 met 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit terwijl de vraag in India met 9 procent daalde en ook dit jaar een slechte start kende.

Er is dus een duidelijke afname te bemerken. In december 2016 werd er bijvoorbeeld 158 ton goud vanuit Zwitserland richting China verscheept.

Door de stijging van de goudprijs is de vraag in India en China gedaald, terwijl de vraag in Westerse landen juist is toegenomen.
Daardoor stroomt er nu meer goud naar Westerse knooppunten als Londen en New York.

Dat heeft op het moment ook zeker te maken met de angst dat er te weinig goud is om de papieren Comex-markt in New York te ondersteunen.

De lagere productie in belangrijke raffinaderijen, veelal in Zwitserland, en de historische verstoring van het wereldwijde reisverkeer zorgden voor een flink verhoogde volatiliteit.

Mede hierdoor liggen de prijzen in New York en Londen uit elkaar. De goudvoorraad van de Comex is sinds eind maart daarbij meer dan verdubbeld tot een recordhoogte.

Veel beleggers kiezen voor een fysieke levering van hun contracten. Omdat de Comex niet aan die eisen kon voldoen heeft zij goud ingevlogen vanuit Londen en haar regels veranderd, om toch aan de hoge vraag naar fysiek goud te kunnen voldoen.

Bronnen: BNN, Bloomberg

Foto: Flickr