Gouden munt George Washington verkocht voor 1,7 miljoen dollar

Een 18e-eeuwse gouden munt met de gelijkenis van de eerste Amerikaanse president George Washington is gisteren verkocht voor een bedrag van liefst 1,7 miljoen dollar op een veiling.

Gekeken naar de historische waarde van de munt evengoed een schijntje te noemen.

Jim Halperin, medeoprichter van Heritage Auctions, het bedrijf dat de munt aanbood: “Numismatic researchers widely agree it is one of the most important coins in American history”

De gouden munt van President Washington is afkomstig uit de collectie van wijlen Eric. P. Newman, die het in 1942 onderhands verwierf. Newman stierf vorig jaar op 106-jarige leeftijd, waarbij hij een van de belangrijkste muntverzamelingen in de VS naliet.

Voor de legendarische verzamelaar Newman stak er altijd één munt met kop en schouders bovenuit: de unieke 1792 Washington President 10 dollar gold-eagle munt.

Halperin: “The Washington President $10 gold eagle is unique and monumentally important, being the earliest gold pattern submitted for consideration as a United States coin. It may have been George Washington’s own pocket piece. One very fortunate individual is destined to be the next guardian of this quintessential prize”

De gouden adelaarsmunt met het aanbeeld van president Washington is nooit als geld in omloop gebracht. Experts zijn van mening dat de munt, met Washington’s profiel aan de voorkant en een adelaar aan de achterkant, aan Washington is gegeven zodat Washington over de schreef ging om de US Mint op te zetten.

Washington zou de munt persoonlijk in zijn zak hebben gedragen als aandenken.

De US Mint kreeg in 1792 goedkeuring om de eerste munten voor openbaar gebruik uit te geven. Een jaar later werden koper- en zilvermunten in omloop gebracht, met het beeld van lady Liberty aan de voorzijde en een zeearend (eagle) op de achterkant.

Merkwaardig is dat, hoewel het aanbeeld van George Washington tegenwoordig op elke dollar aanwezig is, dat tijdens zijn leven nooit voor is gekomen, afgezien van deze ene munt.

De 1792 Washington President gold eagle werd gisteren aangeboden door Heritage Auctions, op de Wereldtentoonstelling van de American Numismatic Association in Philadelphia. Het is de bedoeling dat de gehele opbrengst daarvan ten goede zal komen aan goede doelen.

Bronnen: Reuters, Intelligent Collector

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]