Goud / zilver ratio doet recordhoogte aan

Goud blijkt de laatste tijd niet zo’n geweldige hedge als verwacht tegen de onrust op de financiële markten.

In de afgelopen maand daalden de goudfutures met 5 procent, hoewel dat altijd nog veel beter te noemen is dan de 28 procent daling van de S&P 500.

Daarmee staat het toch in de schaduw van andere activa die als veilig worden beschouwd, zoals staatsobligaties. De iShares 7-10 jaar Treasury Bond ETF, bijvoorbeeld, is de afgelopen vier weken met 7 procent gestegen.

Maar waar goud het wel bijzonder goed doet is in vergelijking met kleine broer zilver. Dat edelmetaal kent namelijk een gigantische daling.

Nou is dat op zich niet zo’n groot nieuws, aangezien het ook meer als industrieel metaal wordt gezien dan als monetair metaal.

Wat wel gigantisch nieuws mag heten is dat de goud/zilver ratio nog nooit eerder zo hoog was. Ongekend hoog zelfs en dat binnen enkele dagen.

De goud/zilver ratio stond al wat langer aan te hikken tegen een hoogtepunt van 100, wat betekent dat er voor elke ounce goud 100 ounces zilver aangekocht kunnen worden.

Maar sinds gisteren ging het volledig door het dak. De goud/zilver ratio deed vandaag de 123 aan!

Wanneer er naar grafieken gekeken wordt van de afgelopen 3 maanden, 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar en langer worden er grafieken afgebeeld die niet eens voorbij de 120 komen.

Een ongekende situatie, zeker gekeken naar het feit dat het historisch gemiddelde zo rond de 60 ligt.

Daarmee wordt eigenlijk duidelijk dat of goud dra lager moet, of dat zilver een enorme inhaalslag te maken heeft, of beide.

Volgens Marshall Gittler, hoofd beleggingsonderzoek bij BDSwiss, is de ratio tussen goud en zilver zelfs het hoogste sinds 5.120 jaar.

Er blijken gegevens te zijn uit de tijd van Farao Menes in het oude Egypte, toen de verhouding zelfs op 2,5 lag. Ten tijde van koning Hammurabi van Babylon bleek dit op 6 te liggen.

Bronnen: Market Watch, Kitco

Foto: Flickr