Goud-zilver ratio bereikt nieuw hoogtepunt

De zilvermarkt zit in de hoek waar de klappen vallen momenteel. De waarde van het witte edelmetaal is immers gedaald tot het laagste peil in maar liefst 25 jaar. Dat toont aan dat deze markt echt enorm depressief is. We zitten op de december zilverfutures nu met een koers van om en bij de 14,2 USD per ounce. We voelen heel goed aan dat deze markt verder wil dalen. De markt is gewoon neerwaarts gericht.

In een recent interview op Kitco.com gaf Ole Hansen, hoofd grondstoffenhandel bij Saxo Bank, aan dat een lage liquiditeit tijdens een windstille vakantieperiode een belangrijke verklaring is voor de aanzienlijk mindere prestaties van het zilver.

Hij voegde er nog aan toe dat het in het huidige marktklimaat helemaal niet evident zal zijn voor het zilver om te gaan stijgen.

Zilver blijft immers klappen krijgen omwille van de bezorgdheid over de wereldwijde groei.

Zilver bouwt geen enkel momentum op, ondanks de aantrekkelijke relatieve waardering die niet te ontkennen valt.

Sommige analisten zijn echter van mening dat zilver uiteindelijk wel een vaste voet aan de grond kan krijgen. Volgens een andere analist bij Natixis zal zilver een rijzende ster worden in 2019 net omwille van de lage relatieve waardering ten opzichte van het goud, die koopjesjagers aantrekt.

Volgend jaar ziet deze analist een verwachte gemiddelde prijs van 16,5 USD per ounce.

We gaan een hoogtepunt van 18 USD bereiken zegt hij en bovendien is de huidige goud-zilver ratio onhoudbaar.

Zilver is heel wat volatieler dan goud en daar moet je uiteraard wel rekening mee houden. Een doorbraak boven de 15 USD zou de zaken er al een heel stuk positiever doen uitzien, maar de weg is nog lang.