Goud tot zilver ratio op ‘screaming buy’ niveaus

We verklaren hier al een hele tijd dat zilver ten opzichte van goud een flink stuk ondergewaardeerd is. Dat kan je ook meten aan de hand van de goud tot zilver ratio. Deze ratio is volledig uit evenwicht, in het voordeel van zilver dan.

De ratio zit al een hele tijd in de lift, maar nu gaat het echt wel de spuigaten uitlopen. Momenteel heb je ongeveer 78 ounces zilver nodig om 1 ounce goud te kopen. Een paar weken geleden stond deze ratio nog onder de 74, maar vandaag is de stand 78 en dat is echt wel bijzonder hoog.

Als we kijken naar de grafiek, dan zien we ook een head and shoulders patroon. Met andere woorden, indien deze ratio steek houdt, dan mogen we ons opmaken voor een aanzienlijke outperformance van zilver ten opzichte van goud. Indien de goud tot zilver ratio daalt, dan zal de prijs van het zilver fors stijgen ten opzichte van het goud.

Deze stand is echter nog geen record, want bijvoorbeeld in het jaar 1991 stond deze op 100. En in 1980, toen we de laatste grote bullmarket in goud en zilver meemaakten, stond de ratio op 17.

De ratio is uiteraard geen wetenschappelijke indicator, maar toch moeten we er rekening mee houden. Dit heeft alles te maken met economische logica. Wanneer een belegger kan kiezen tussen twee edelmetalen die allebei even gemakkelijk te verhandelen zijn, dan gaat hij natuurlijk kiezen voor het edelmetaal dat het meeste ondergewaardeerd is en het meeste stijgingspotentieel heeft.

Op basis van de verschillende fundamentele en technische indicatoren die we kunnen bestuderen, is het duidelijk dat de slinger op dit moment doorhelt in het voordeel van zilver. In het verleden hebben we gezien dat stijgingen van de zilverprijs bijzonder gewelddadig en krachtig kunnen zijn.

Ook nu zal dit waarschijnlijk het geval zijn. Zilver is gemakkelijk te kopen en voor beleggers die zekerheid willen, zijn zilveren munten een goede optie. Bovendien zijn ze ook nog eens erg mooi om naar te kijken!

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]