Goud terug hoger, maar blijft het duren?

Vorige week was een bijzonder bewogen week voor de financiële markten. De beurzen gingen fors onderuit als gevolg van de handelsoorlog en andere perikelen. Het gevolg was dat de goudprijs fors hoger ging en ook de mijnbouwaandelen konden nog eens stevig uithalen zoals vanouds.

Analisten vragen zich nu af of dit ‘for real’ is, of eerder een tijdelijke correctie in een neerwaartse trend. De goudprijs zit immers al een aantal maanden in een neerwaartse fase.

De analisten vragen  zich af of de stijging duurzaam is. Wat wel een feit is, is dat de markten risico fors onderschat hebben. De markt onderprijs immers als het ware de risico’s. Nu de sell-off op de aandelenmarkten pas echt stoom begint te krijgen, is de re-pricing van het risico een feit.

Donderdag steeg goud zelfs met 29 USD op één dag. Dat toont aan dat een aantal mensen toch stilaan wakker zijn geworden.

De stijging van het goud is dus volgens de meeste analisten wel degelijk gerechtvaardigd. De vraag naar veilige havens staat opnieuw op de kaart bij heel wat beleggers.

Toch is er een bezorgdheid dat goud het moeilijk zal krijgen om boven de 1225 USD per ounce uit te stijgen. Heel wat partijen zullen nu gaan beweren dat we in een overdreven fase zijn aanbeland van de aandelencorrectie en willen dan weer hoger gaan.

Alles hangt nu af van de perceptie van risico en op welke manier de USD zal evolueren de komende weken. Momenteel valt het te verwachten dat de USD opnieuw een beetje zal versterken waardoor de goudprijs weer wat onder druk kan komen te staan.

Er komen dus nog spannende tijden aan voor goud. Accumuleren op zwakte blijft de boodschap.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]