Goud stijgt op toenemende spanningen in de Perzische Golf

De goudprijs ziet ook vandaag weer een stijging en komt dicht in de buurt van haar hoogste punt in 14 maanden tijd. Dit door zowel (geo-) politieke onrust, de handelsoorlog tussen de VS en China en verwachtingen dat de Amerikaanse Fed een renteverlaging overweegt.

Goud ondervindt daarbij vooral steun vanwege haar rol als veilige haven, wegens gebeurtenissen in de Perzische Golfregio. Gisteren werd bekend dat twee grote olietankers, in de Golf van Oman, hoogstwaarschijnlijk zijn getorpedeerd.

Goud kende gisteren al een aardige stijging op dat nieuws maar ziet ook vandaag een stijging van ongeveer 1%, tot boven de $1.350 per ounce. Het edelmetaal lijkt daarmee voor een vierde week op rij met een stijging de week af te sluiten.

Ook de olieprijzen stegen behoorlijk op het nieuws. Op het moment zijn de spanningen op de financiële markten nog niet bijzonder hoog, maar de situatie zou snel kunnen escaleren wanneer Iran en de VS een directe militaire confrontatie aangaan. De goudprijs kan in dat geval snel sterk stijgen.

Gisteren stegen Europese en Aziatische aandelenbeurzen nog flink, ook de Amerikaanse aandelen gingen bescheiden hoger. Maar zoals gezegd deed ook goud het goed.

De laatste tijd ondersteunen de grote centrale banken van de wereld, die over het algemeen onder een zeer lage inflatiedruk staan, een meer accommoderend monetair beleid. Dit ondersteunt zowel aandelenmarkten wereldwijd, maar ook de (edel)metalen.

Michael McCarthy, hoofd marktstrategie bij CMC Markets: “Concerns around Middle East and potential conflicts are one of the factors. There is also investment drive here with bonds renewing their rally, it appears growth concerns remain. Growth concerns and interest rate expectations support gold market. In low growth, highly liquid environment, money has to find a home, it appears a number of investors have concluded that gold would one of those homes”

Gisteren beschuldigde Washington Iran op het aanvallen van twee olietankers in de Golf van Oman. Het Noorse schip Front Altair en het Japanse Kokuka Courageous kenden beide grote explosies.

Iraanse brigades hebben de bemanning van beide schepen weten veilig te stellen. Amerikaanse marineschepen zouden nu naar verluidt enkele olietankers in de regio beschermen.

Met blijvende handelsspanningen tussen de VS en China en de verwachting dat de Federale Reserve de rente dra kan gaan verlagen een explosieve cocktail voor een mogelijk snel stijgende goudprijs.

Bronnen: Kitco, Reuters

Foto: Flickr