Goud staat weer op de radar van beleggers

De afgelopen weken is er heel wat waarde vernietigd op de financiële markten. Door de forse neergang van de beurzen over de hele wereld hebben de beurzen ongeveer 15 biljoen dollar aan waarde verloren. Dat leidt ertoe dat beleggers opnieuw een interesse in goud hebben.

Terwijl beleggers in aandelen hun wonden likten, verdubbelden hedgefondsen hun netto long posities in goud in de loop van vorige week. Daarmee verwisselen ze het geweer wel heel erg snel van schouder, want drie weken ervoor waren ze nog het meest pessimistisch gestemd ooit. De investeringen in papieren goud, de zogenaamde ETF’s, stijgen in het snelste tempo in een jaar tijd. De waarde van de ETP’s is met maar liefst 3 miljard dollar toegenomen in 2016.

bb

Goud ziet zijn status van veilige haven weer toenemen. Dat begon na de verschrikkelijke terreuraanslagen in november vorig jaar en de Griekse bailout onderhandelingen in juli. Dit keer ondersteunen bezorgdheden over de wereldwijde markten het gele blinkende metaal, aldus een recente analyse van Citigroup. De analisten daar hebben  trouwens hun prijsdoelstellingen voor goud voor 2016 opgetrokken. Het nieuwe koersdoel is nu 7,5% verhoogd tot 1070 dollar per ounce. De onrust op de markten zal de prijzen dit kwartaal ondersteunen, aldus Citigroup. Ze zeggen er wel bij dat een sterkere dollar later dit jaar de rally zal doen uitdoven.

Goud bereikte het laagste peil in vijf jaar in december doordat de dollar verstevigde en de Amerikaanse inflatie beperkt bleef. Daardoor zakte de vraag naar het gele metaal.

Volgens ons kan een andere reden nog de sterkere trend van goud ondersteunen: het verlies in papiergeld. De centrale banken doen er alles aan om de inflatie aan te wakkeren met onconventionele maatregelen, maar voorlopig zonder veel heil. Als dit zo doorgaat, dan maken de ECB en de Fed hun valuta’s kapot. Inflatie kan dan zomaar eens op het toneel komen, ondanks de praatjes over lage olieprijzen en het afwezige gevaar op ‘wage inflation’. Op dat moment is er maar één actief dat telt: fysiek goud in eigen veilige bewaring. Dat is immers een actief zonder enige tegenpartij.

Beleggers met inside info, zoals de beste hedgefondsen op deze wereld, kijken blijkbaar vooruit en zien de bui al hangen. Lezers van deze pagina’s weten natuurlijk al langer waar de klepel hangt…

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]