Goud op de lange termijn boven de 5.000 dollar per ounce

Met goud dat een hoogste punt aandoet in zes jaar tijd zijn sommige analisten en experts van mening dat dit slechts het begin betreft.

Zo is Rob McEwen, voorzitter en CEO van McEwen Mining en oprichter van Goldcorp, van mening dat goud op de lange termijn richting de 5.000 dollar per ounce gaat.

Hedge funds zijn het meest bullish op futures en opties in het edelmetaal gekeken naar de afgelopen drie jaar. Dit terwijl aandelenmarkten al meer dan tien jaar blijven toppen. Een onhoudbare situatie.

Centrale banken blijven daarnaast volop goud aankopen terwijl zij de rentes juist verlagen. Dit wijst er op dat ook zij voor veilige havens gaan terwijl ze hun economieën kunstmatig proberen te stimuleren.

Centrale banken kochten daarbij de afgelopen veertig jaar, sinds het afstappen van de goudstandaard, niet zoveel goud als nu het geval.

Met negatief renderende schulden, dat wereldwijd meer dan 16 biljoen dollar behapt, is goud eveneens een interessante belegging geworden.

Peter Schiff, CEO van Euro Pacific Capital, is precies eenzelfde mening bedeeld. Ook hij ziet goud op de lange termijn richting de 5.000 dollar gaan, of zelfs significant hoger.

Schiff: “I do think that this is the beginning of the breakout of the consolidation that we’ve been in for the last several years, but ultimately I think gold’s going to go quite a bit higher than $5.000”

Schiff ziet monetair gevoerd beleid wereldwijd als een van de redenen waarom goud hoger kan en fiat valuta lager. Beleggers hebben volgens hem nog steeds veel te veel vertrouwen in centrale banken en de aandelenmarkten.

Ook al steeg goud dit jaar behoorlijk, van 1.282 dollar per ounce naar een huidige 1.520 dollar per ounce, volgens Schiff zit er nog veel meer in het vat wanneer beleggers werkelijk beginnen te begrijpen dat huidige situatie onhoudbaar is.

Jeff Remsburg, Vice President Communications bij Cambria Capital, geeft voor Yahoo Finance aan dat goud in de jaren 2000 liefst 600 procent steeg terwijl aandelenmarkten een pas op de plaats maakten.

Met de huidige overwaardering in aandelen, gevoerd monetair beleid en mogelijkheid tot recessie ziet ook hij een uitgelezen kans voor goud om flink hoger te gaan, hoewel hij geen koersdoel geeft.

Zijn advies dan ook aan beleggers: alloceer op zijn minst een gedeelte van je vermogen in goud.

Bronnen: Kitco, Bloomberg, Yahoo Finance

Foto: Flickr