Goud onmisbaar in portfolio pensioenfondsen

John Reade, hoofd marktstrategie en onderzoeksdirecteur bij de World gold Council (WGC), was van 22 tot 24 oktober bij de World Pension Summit in het Louwman museum in Den Haag. De World Gold Council was een hoofdsponsor van het evenement.

Ook Terry Heymann, CFO bij de WGC, was aanwezig bij de 10e World Pension Summit waar hij onderdeel uitmaakte van een panel aangaande klimaat-vriendelijke investeringen.

Reade gaf daar aan dat het voor de meeste pensioenfondsen verstandig is om een gedeelte van het vermogen te investeren in goud.

Daarbij lijkt een allocatie van 5 tot 10 procent vaak een prima gewicht.

Het edelmetaal weet vooral over een langere periode goed te presteren, niet alleen ten tijde van hogere inflatie, en biedt daarnaast een prima diversificatiemogelijkheid.

Het WGC heeft daarbij een modelportfolio gemaakt van een gemiddeld Amerikaans pensioenfonds, met een gewicht van 4,2 procent van het vermogen in goud.

Daaruit blijkt dat het de afgelopen tien jaar iets beter heeft gepresteerd dan wanneer goud weggelaten is. De volatiliteit ging echter drastisch lager.

Daarbij leverde goud gemiddeld 4 procent op, op jaarbasis. Iets minder dan aandelen maar meer dan obligaties en meer dan cash.

Voornamelijk de diversificatievoordelen zorgt ervoor dat goud zo interessant is. Goud is niet gecorreleerd aan andere activa zoals aandelen.

Gekeken naar de afgelopen tien jaar, in tijden dat de S&P500 scherp hoger ging was goud positief gecorreleerd. Ging de S&P500 lager was goud negatief gecorreleerd.

Dat is precies wat goud zo interessant maakt voor pensioenfondsen. Tevens kenmerkend voor goud en geen enkel ander actief kan hieraan tippen.

Verder geeft Reade aan dat de meer doorgewinterde pensioenfondsen, die al een gedeelte en vaak een groter gedeelte in goud beleggen, goud waarschijnlijk fysiek aanhouden in een kluis.

Voor pensioenfondsen die nog niet gewend zijn aan dat proces is het waarschijnlijk gemakkelijker om te investeren middels een goud-ETF.

Bron: Pension & Investments, WGC

Foto: Flickr