Goud onder de 1200 dollar

Foto: Flickr

Goud ging gisteren voor het eerst sinds februari van dit jaar onder de 1.200 dollar per ounce.

Terwijl de Federal Reserve zich aan het voorbereiden is op een renteverhoging, de Amerikaanse indices records neerzetten en Donald Trump zich klaar maakt om de presidentsstok van Barack Obama over te nemen, lijkt er geen reden meer om het edelmetaal aan te houden.

Ten minste zo lijkt het verhaal aan de overkant van de plas.

Maar Donald Trump’s overwinning zorgt er in Europa en elders in de wereld juist voor dat beleggers massaal richting goud kijken.

Het contrast in reacties op de overwinning van Trump kan niet groter zijn.

Voor velen buiten de VS geven Trump’s beloftes, om drastische maatregelen te nemen op het gebied van handel en internationale relaties, genoeg redenen om defensief te spelen en goud aan te kopen.

Amerikaanse beleggers daarentegen zien vooral geld in het dumpen van het edelmetaal en de aankoop van aandelen. Tarek Saab, coo en mede-oprichter bij Texas Precious Metals:

U.S. precious metals investors view a Trump victory as a good thing and, therefore, there’s not a tremendous amount of panic. Since the majority of our client base were Trump supporters … that’s the reason we’ve seen a bit of slowness in the industry

Handelaren in gouden munten en goudbaren in Europa zijn sindsdien echter behoorlijk druk. Adrian Ash, hoofd research bij BullionVault in London, refererend aan cliënten die zich melden op het online handelsplatform in goud:

Users have now added well over half a tonne since end-October (652 kg). That already makes November the strongest month for net inflows since December 2012 (702 kg) with almost 10 days still to go

In de VS namen beleggers juist een meer risicovolle houding aan, terug te zien aan de recordhoogtes van zowel de Dow Jones, Nasdaq, de Russell 2000, de S&P 500 alsook de S&P 400.

De Amerikaanse dollar lijkt het verder ook bijzonder goed te doen en staat op haar hoogste punt in dertien-en-een-half jaar tijd, er vanuit gaande dat Trump de reddende engel zal zijn voor de Amerikaanse economie.

Of dat uiteindelijk een verstandige houding is moet worden bezien, maar vooralsnog hebben ze het gelijk aan hun zijde.

Het kan gezien worden als pure speculatie, aangezien Trump nog niets heeft kunnen bewerkstelligen, laat staan al zijn wilde plannen heeft kunnen financieren.

Om van de nu al torenhoge staatsschuld of systeemrisico’s verder te zwijgen.

Vooralsnog ligt de Amerikaanse belegger daar niet wakker van en mag de goudprijs in dollars best nog wat lager.

Bronnen: Reuters, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]