Goud mijnbouwaandelen: rally van meer dan 17 procent

Een van de mooiste trades van het jaar staat op het punt om nog mooier te worden: de grootste rebound in mijnbouwaandelen sinds de wereldwijde financiële crisis.

Werden ze vorig jaar nog massaal van de hand gedaan door een haperende Chinese economie en het vooruitzicht van een hogere rente, goud mijnbouwaandelen kennen nu een stijging die de afgelopen 7 jaar niet meer voor is gekomen.

Mijnbouwaandelen kenden dit jaar gemiddeld een rally van meer dan 17 procent en doen hun hoogste niveau aan sinds eind oktober. Het zorgde afgelopen week voor een enorm positief sentiment en bullishe activiteit in de goudsector.

Een trade die afgelopen donderdag opviel was er een die aangaf dat de GDX een nieuwe 52-weekse high zou kunnen bereiken in juni.

Iemand kocht 50.000 “strike calls” van 22 juni a 32 cent per stuk. Aangezien 1 call-optie staat voor 100 aandelen betekend dit dat iemand $1.6 miljoen inzette op de call dat de GDX op 22 juni boven de $22,32 zal noteren. Dat geeft een verwachting aan van bijna 40 procent hoger dan waar de ETF op dit moment tegen verhandelt wordt. Khouw, mede-oprichter van Optimize Advisors:

It appears this trader is rolling out and up of a bullish position, basically betting on continuing and substantial gains in the gold miners over the next five months

De positiviteit in de goud mijnbouwaandelen wordt grotendeels gevoed door een sterke stijging van de goudprijs. Goud kent een stijging van meer dan 10 procent dit jaar. Toch begon ook 2015 zo positief, naarmate het jaar vorderde ging het alsmaar slechter en slechter.

Men lijkt nu toch ietwat optimistischer, maar voorzichtigheid is geboden. Andy Pfaff, CIO commodities bij MitonOptimal Group:

We may not see a rally from these levels, but we’re not going to fall much further. Production cuts are starting to get noticed across the complex and I think the lows are in

De beste goud mijnbouwaandelen kennen een gemiddelde kostprijs van slechts $866 dollar per ounce. Dat betekend dat met een goudprijs van $1143 – de prijs waartegen goud noteerde in het midden van de week – zij een winst maken van $277 per ounce.

Dat is maar liefst 50 procent meer winst dan medio december – toen de goudprijs op $1050 stond. En dat op een stijging van de goudprijs van slechts 9 procent (midden van de week). Het geeft de enorme leverage aan die de goud mijnbouwaandelen zo aantrekkelijk maakt.

Akkoord, de mijnbouwsector is altijd volatiel geweest, en dat zal ook zeker nu niet anders zijn. Het zal absoluut niet in een rechte lijn omhoog gaan en wanneer het omlaag gaat kan het verlies groot zijn.

Tijdens de laatste seculiere goud bullmarkt steeg de HUI 1664 procent tussen november 2000 en september 2011. Dat zijn enorme percentages, die komen niet zonder volatiliteit.

Bronnen: Bloomberg, CNBC, 321 Gold

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]