Goud licht hoger op te verwachten grotere fysieke vraag

De fysieke vraag naar goud lijkt te verbeteren sinds de recente prijsdaling. Traders geven echter aan dat de toename gering is en de opleving nog niet kan worden gekwantificeerd tot de belangrijkste landen hun import en exportgegevens voor mei vrijgeven.

Goud koerste het grootste deel van 2018 tussen de 1.300 en 1.365 dollar, alvorens vorige week door de 1.300 dollar grens te gaan. De goudprijs deed gisteren de 1.282 dollar per ounce aan om sindsdien rustig hoger te koersen.

Bart Melek, hoofd commodities strategy bij TD Securities, denkt dat het nog te vroeg is om te zeggen wat de impact op de vraag kan zijn totdat import-/exportdata vrijgegeven wordt door landen als India en China. Verder gaat er veel goud door Zwitserland, dus ook de export van dit land wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Hoewel data aangaande recente fysieke vraag nog nauwelijks beschikbaar is, kunnen wel de statistieken voor ETF-aanhoudingen erbij worden gepakt.

Melek wees erop dat de wereldwijde ETF aanhoudingen in goud op 30 maart op 73,291 miljoen ounce stond, toen de goudprijs nog ruim boven de 1.300 dollar koerste. Nu goud tegen de 1.295 dollar per ounce koerst zijn de aanhoudingen toegenomen tot 75,18 miljoen ounces.

De ICBC Standard Bank denkt verder dat de huidige rally van de Amerikaanse dollar geen teken is van een nieuwe bullmarkt en meent dat goud naar verwachting beter zal blijven presteren dan andere valuta.

Bankanalist Marcus Garvey van ICBC: “We expect gold to outperform against other currencies and do not see this latest move as the beginning of a new dollar bull market. Moreover, physical flows and safe haven buying remain supportive, helping to limit downside risks”

Op de korte termijn mag er een aanhoudende neerwaartse druk op het goud worden verwacht, zo meent Garvey, wegens de sterkere Amerikaanse dollar.

Maar goud zal steun ondervinden van geopolitieke risico’s, aldus ICBC. De anti-establishment partijen in Italië die mogelijk een regering kunnen vormen, de handelsbesprekingen tussen de VS en China, de spanningen in het Midden-Oosten en rondom Noord-Korea, zij zullen allen bijdragen tot een stabiliteit in goudvraag, aldus ICBC.

Daarnaast zal de sterke dollar ook de vraag naar goud in opkomende economieën helpen stimuleren, zo meent de bank.

Bron: Kitco

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”promo”]