Goud is beste asset class sinds het jaarbegin

Iedereen focust op de Amerikaanse technologie-index, de NASDAQ, maar goud is met een return van meer dan 20% in dollar sinds het jaarbegin het best presterende actief.

De centrale banken pompen honderden miljarden dollars in het systeem in een poging om het coronavirus tegen te houden. Uiteraard kan dat niet zonder gevolgen blijven. De QE die ze doen is weliswaar geen echte geldcreatie, maar zorgt voor inflatie in het financieel systeem.

De gevolgen laten zich voelen: asset inflatie in het volledige systeem waardoor de prijzen van alle activaklassen hoger gaan.

Dat uit zich in de prijzen van aandelen, obligaties en ook goud.

Een van de best presterende activaklassen is zilver. Dat doet het nog beter dan goud.

De zilverprijzen zitten in de lift en zullen waarschijnlijk richting de 25 dollar per ounce gaan. Het opwaartse traject van het witte metaal lijkt dus bevestigd.

De centrale banken proberen de munten van alle landen naar beneden te krijgen. Daardoor beginnen mensen zich zorgen te maken over de stabiliteit van die munten. Het vertrouwen brokkelt als het ware af.

Beleggers gaan dus op zoek naar activa die niet kunnen worden bijgedrukt. Daar horen goud en zilver zeker bij.

De economie zal ondertussen niet gauw recupereren. Hierdoor gaan beleggers nog meer dan anders veilige havens gaan opzoeken. De reële rentevoeten zijn op dit moment negatief, en dat speelt zeker in het voordeel van goud en zilver.