Goud hoger door centrale banken

De dollar profiteerde de laatste tijd van de sterker dan verwachte economische cijfers. Daarop zijn de verwachtingen van een renteverhoging door de Federal Reserve dit jaar weer gestegen. Goud is zeer gevoelig voor die stijgende rente. ThinkMarkets hoofdanalist Naeem Aslam:

The chief factor impacting gold is the Fed’s decision about the interest rate hike

Beleggers zullen er echter ook rekening mee moeten houden dat de dollar niet de enige munt in de wereld is. Vandaag zakte de dollar dan ook, net als Europese aandelen daalden, voorafgaand aan – en als gevolg van – een beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank later op de dag.

De ECB meldt daarin geen veranderingen maar heeft nog steeds rekening te houden met een groeiende lijst van obstakels die in de weg staan om groei en inflatie te doen herleven. De onzekerheid die daar bij komt kijken en de onzekerheid over toekomstige beleidsmaatregelen geeft voor goud – als alternatieve belegging – een positieve stimulans.

Bank of Japan gouverneur Haruhiko Kuroda sloot daarnaast het idee van het gebruik van helikopter geld – om de Japanse economie te stimuleren – uit. Ook die aankondiging zette aandelen lager en geeft goud wat extra glans.

Het edelmetaal steeg 0,6 procent na die opmerkingen en Europese aandelen daalden nadat ze eerder nog het hoogste niveau neerzetten in 4 weken tijd. Adrian Ash, hoofd research bij BullionVault:

The gold market is being driven by the direction of stock prices at the moment. When equities are riding as high as they have been, there’s very little interest in gold and vice versa

Bijna 5 biljoen dollar werd er sinds 27 juni in aandelen gestoken, nadat centrale banken zoals de Bank of Japan en de Bank of England lieten weten er alles aan te zullen doen om de economieën te stimuleren.

De recente prestaties van goud staan dus in verband met beleid van centrale banken maar zeker ook met aandelen. Het metaal bewoog de afgelopen 8 dagen precies in tegenovergestelde richting van de Stoxx Europe 600 Index.

Bronnen: Reuters, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]