Goud gaat 2020 uit met beste resultaat in 10 jaar

Goud gaat het jaar 2020 uit met de grootste jaarlijkse stijging in een decennium. Na een tumultueus jaar stijgt het edelmetaal verder, mede geholpen door de daling van de dollar naar het laagste niveau sinds april 2018.

Het edelmetaal bereikte in augustus een recordhoogte boven de 2.000 dollar, omdat beleggers vreesden dat een ongekende golf van stimulerende maatregelen, genomen door centrale banken en regeringen wereldwijd, zou leiden tot valutadevaluatie en inflatie.

Het bezit in de door fysiek goud gedekte op de beurs verhandelde fondsen vestigde in oktober een absolute recordhoogte.

Toen duidelijk werd dat de uitrol van vaccins deze maand een feit was gaf dat beleggers en financiële markten een optimistisch gevoel. De goudprijs daalde verder maar de voortdurende zwakte van de dollar heeft ertoe bijgedragen dat goud aan het eind van het jaar wordt ondersteund.

Het edelmetaal koerst wederom rond een nette 1.900 dollar per ounce en daarmee gaat het edelmetaal het jaar 2020 uit met een winst van meer dan 25 procent.

Voor de toekomst blijkt er weinig consensus bij de grootste namen op Wall Street over welke richting het nu uit gaat.

Vasu Menon, executive director investment strategy bij Oversea-Chinese Banking Corp: “Gold’s main drivers — weaker U.S. dollar and low real interest rates — are likely to provide support even as vaccines are distributed around the world. With the lower-for-longer Fed, it is too early to throw in the towel on gold”

Morgan Stanley ziet goud en andere edelmetalen onder druk komen te staan naarmate de financiële markten normaliseren en de obligatierendementen op langere termijn stijgen.

Ondertussen ziet HSBC goud hoger gaan door aanhoudende onzekerheden. Veel van de prestaties van goud zal volgend jaar afhangen van de vraag of de uiteindelijke terugkeer naar de normaliteit wordt gecompenseerd door een voortdurend stimulerend beleid.

Onder leiding van voorzitter Jerome Powell heeft de Amerikaanse Federal Reserve aangegeven dat haar enorm stimulerende monetaire beleid gedurende 2021 zal voortduren.

Ook zilver kende een meer dan prima jaar en wordt op het moment op 26,36 dollar per ounce verhandelt. Daarmee staat het voor dit jaar 48 procent hoger.

Palladium is op koers voor een vijfde opeenvolgende jaarlijkse winst, met een stijging van meer dan 20 procent en platina is gestegen met 11 procent.

Bronnen: Reuters, Bloomberg

Foto: Flickr