Goud-ETF’s zagen vorig jaar netto-uitstroom van 9 miljard dollar

Fysiek gedekte goud-ETF’s zagen in 2021 een wereldwijde uitstroom van 173 ton, dat een waarde vertegenwoordigde van 9,1 miljard dollar.

Het collectieve goudbezit daalde met 5 procent tot 3.570 ton in het afgelopen jaar, terwijl het vermogen onder beheer in waarde daalde met 9 procent tot 209 miljard dollar, versterkt door een daling van de goudprijs met 4 procent.

Ondanks de aanzienlijke uitstroom in het afgelopen jaar blijven de goud-ETF aanhoudingen ver boven het niveau van voor de pandemie, aangezien zij in 2020 een recordinstroom zagen van zo’n 875 ton (48 miljard dollar).

De verliezen in 2021 kwamen voor rekening van de Noord-Amerikaanse fondsen, die zich nooit herstelden van hun aanzienlijke uitstroom in het eerste kwartaal en tegen het einde van het jaar uiteindelijk een uitstroom van bijna 11 miljard dollar (-200 ton) lieten optekenen.

Europese ETF’s werden daarentegen positief in de tweede helft van 2021 en sloten het jaar af met marginale winsten van 264 miljoen dollar (0,7 ton).

Aziatische ETF’s waren goed voor het overgrote deel van de instroom onder wereldwijde fondsen, ondanks enige zwakte in het tweede kwartaal, en voegden bijna 1,5 miljard dollar (20 procent) toe over het gehele jaar.

Dit gold met name voor in China gevestigde fondsen, die goed waren voor meer dan 60 procent van de totale instroom in de regio.

Tot slot trokken ook de kleinere goedkopere ETF’s een consistente instroom aan, met een stijging van 45 procent (63 ton of 3,7 miljard dollar). Deze fondsen vertegenwoordigen nu in totaal bijna 6 procent van de wereldwijde goud ETF-markt.

Goud ETF’s kenden wereldwijd een netto uitstroom van 6,4 ton in december, consistent met de maandelijkse uitstroom gedurende een groot deel van het tweede kwartaal van 2021.

De uitstroom uit Noord-Amerika van 22 ton was groter dan de instroom in Europa en Azië, die in de loop van de maand samen 16 ton toe wisten te voegen.

De uitstroom uit Noord-Amerika was opnieuw afkomstig van grotere fondsen in de VS, waarschijnlijk omdat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) aangaf de rente in 2022 meermaals te willen verhogen.

Daartegenover staat dat de instroom in Europa aanhield ondanks het besluit van de Bank of England om de rente te verhogen.

Bron: WGC