Goud-ETF’s mondiaal op recordniveaus

De snel groeiende Europese ETF-industrie kende in maart haar slechtste maand ooit. De Europese ETF’s kenden een uitstroom die maand van liefst 21,9 miljard euro, zo blijkt uit gegevens van Morningstar.

Aan de andere kant zijn er de goud-ETF’s en die zagen in maart juist de beste maand ooit. Er werd melding gemaakt van een recordinstroom als gevolg van de COVID-19-pandemie en het effect daarvan op de wereldwijde financiële markten.

De World Gold Council (WGC) meldde dat het belang in door goud gedekte ETF’s in maart een historisch hoogtepunt heeft bereikt, met een netto-instroom van 5 procent (8,1 miljard dollar).

Ook het kwartaal deed daarmee recordhoogtes aan. De goud-ETF’s zagen in totaal een instroom van liefst 23 miljard dollar. Het geeft de grootste kwartaalwinst in de geschiedenis.

Vooral de Europese goud-ETF’s waren daarvoor verantwoordelijk, met een groei ter waarde van 4,4 miljard dollar.

Het WGC meldt dat begin maart goud al een van de beste beleggingscategorieën bleek, met een koersstijging van meer dan 7 procent.

Noord-Amerikaanse fondsen voegden in maart eveneens 4 procent toe aan het vermogen ter waarde van 3,2 miljard dollar.

Ook Aziatische fondsen sloten de maand af met een sterke instroom, waarbij er 309 miljoen dollar (6,4 procent) werd toegevoegd. Azië is gekeken naar goud-ETF’s nog een relatief kleine markt.

De wereldwijde handelsvolumes voor goud bedroegen in maart gemiddeld 236 miljard dollar per dag, een stijging van 61 procent op jaarbasis.

Een van de begunstigden van de vraag naar goud in ETF-vorm was Invesco, wiens fysieke goud ETC (exchange traded commodity) voor het eerst in zijn 10-jarige geschiedenis de 10 miljard dollar aandeed.

Het kende in het eerste kwartaal van 2020 een recordinstroom waarbij de Invesco ETC sinds het begin van dit jaar in waarde steeg met 40 procent.

Chris Mellor, hoofd ETF Equity and Commodity Product Management bij Invesco: “Gold has been shown to be a safer store of value during the recent market turmoil than most other assets. We expect demand to continue in the foreseeable future as investors seek to capitalise on the benefits of ETCs to rebalance portfolios and reflect the market environment”

De Royal Mint Physical Gold Securities ETC (RMAU) betreft een nieuwkomer. Sinds de notering aan de London Stock Exchange in februari kende het een groei van liefst 30,46 procent.

RMAU betreft de eerste door fysiek goud gedekte ETC gelanceerd door een Europese Soevereine Munt, waarbij het goud bewaard wordt in een kluis van The Royal Mint in Wales.

Het is niet bepaald nieuw dat goud-ETF’s in de schijnwerpers staan. Het afgelopen jaar kenden de goud-ETF’s al hun hoogste jaarlijkse stijging sinds de financiële crisis van 2008, met een stijging van het beheerd vermogen met liefst 57 procent.

Bronnen: WGC, Financial Times, Wealth Adviser

Foto: Flickr