Goud-ETF’s begonnen het jaar goed

Wereldwijde goud-ETF’s trokken in januari een netto-instroom aan van 46,3 ton (2,7 miljard dollar). Die instroom werd aangevoerd door Noord-Amerikaanse fondsen – waarmee de uitstroom uit de regio in 2021 gedeeltelijk werd gecompenseerd.

In combinatie met een instroom in Europese goud-ETF’s compenseerden deze de uitstroom uit Azië aanzienlijk. Opvallend gekeken naar het feit dat de maanden daarvoor de rollen eigenlijk constant waren omgedraaid. Azië zag in geheel 2021 een constante instroom.

Over het geheel genomen werd de netto-instroom grotendeels gedreven door de sterke goudprijs en een scherpe daling van de aandelenmarkten, ondanks een ommekeer in de goudprijs aan het eind van de maand als gevolg van de verklaring van de Amerikaanse Fed.

De Noord-Amerikaanse instroom van 49 ton (2,9 miljard dollar) was geconcentreerd in Amerikaanse fondsen, die doorgaans gevoeliger zijn voor veranderingen in de goudprijs dan andere regio’s.

Een aanzienlijke stijging van de goudprijs heeft hoogstwaarschijnlijk bijgedragen aan een deel van de instroom. Dit resulteerde in positieve stromen toen goud in het eerste deel van januari met bijna 3 procent steeg en binnen de maand een koers van 1.847 dollar per ounce bereikte.

Het grootste deel van de instroom in de VS viel samen met deze beweging. Goud eindigde januari iets lager (-0,59%) op 1.795 dollar per ounce.

Aan het einde van de maand daalde de goudprijs zoals gezegd door de aankondiging van de Fed om de rente te gaan verhogen maar staat nu, eind februari toch weer flink hoger boven de 1.900 dollar per ounce.

Ook aanhoudingen in de Europese fondsen groeiden met 6,7 ton (385 miljoen dollar), na berichten dat de inflatie in januari hoog bleef en boven de verwachtingen lag.

De instroom in Noord-Amerika en Europa was vele malen groter dan de uitstroom in Azië, waar de goud-ETF’s in de loop van de maand 9,9 ton (-589 miljoen dollar) verloren.

De uitstroom in Azië kwam op gang door Chinese ETF’s, omdat beleggers goudparticipaties in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar verminderden.

Fondsen in India hadden eveneens te maken met een uitstroom maar de overige regio’s kenden in januari wel een instroom (27 miljoen dollar / 0,5 ton goud).

Bron: WGC