Goud- en zilververkopen bij US Mint loopt werkelijk storm

Terwijl David Garofalo – CEO bij Goldcorp – van mening is dat goud nog meer omlaag zal gaan wegens de renteverhogingen van de Fed, en terwijl hedge fund managers nog nooit zo negatief waren tegenover de grondstoffensector, zien we in goud de grote exceptie.

Volgens de CFTC’s wekelijkse data van het Commitment of Traders rapport dat vrijdag werd vrijgegeven werden shortposities flink teruggeschroefd en voegden speculanten longposities toe.

De goudfutures-markt kent nog steeds een netto bearish positie van meer dan 1,3 miljoen ounces, maar het betreft wel een verandering in standpunt van hedge funds op goud, die hun negatieve aanname afkoelden met 44 procent. Op zilver zitten speculanten zelfs netto long aan het begin van 2016 in tegenstelling tot andere grondstoffen.

En dan de fysieke verkopen:

Op de eerste dag van 2016 werden er door de US Mint 2.756.500 ounces “American Eagle silver coins” verkocht. De US Mint had al haar verkoopvoorraden voor die week bijgesteld van 1 miljoen naar 4 miljoen maar zat daar op de eerste dag al bijna doorheen!

Wanneer de vraag zo doorzet zal dit natuurlijk een all time record betekenen in zilververkopen voor de maand januari. Op de eerste dag van het nieuwe jaar kende de omzet van “American Eagle gold coins” ook een ongekende stijging. Met 60.000 ounces was dat gelijk aan zo’n 75 procent van de 81.000 die in 2015 in de hele MAAND januari verkocht werden.

Indien deze enorme vraag naar edelmetalen vanaf de eerste dag van de verkoop blijft bestaan, kan er van uitgegaan worden dat de US Mint ook in 2016 met een tekort zal kampen in goud- en zilvermunten.

Niet alleen in de VS was er vorig jaar een probleem met levering van fysiek edelmetaal. Ook andere landen kenden een enorme vraag naar fysiek goud en zilver in 2015. Verschillende dealers moesten afnemers nee verkopen in vraag naar het blinkende goedje.

Bronnen: Zerohedge, Mining, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]