Goud en zilver lijden onder hogere aandelenkoersen

Zowel goud als zilver zijn gisteren ietwat lager afgesloten, dus maandag 29 april. We schreven hier eerder al op deze pagina’s dat beide edelmetalen te lijden hebben onder de sterke aandelenkoersen.

De bullmarket die je momenteel ziet op de wereldwijde aandelenmarkten, getrokken door de Amerikaanse aandelenmarkten die op een recordhoogte staan, blijft neerwaartse druk uitoefenen op de traditionele veilige activa zoals goud en zilver.

Ook de palladiumprijzen kregen het op maandag zwaar te verduren. De juni futures daalden immers met meer dan 85 USD per ounce. Er kunnen op zich geen fundamentals worden aangehaald om de forse prijsdaling te verklaren. De meest voor de hand liggende verklaring is dat de palladiumprijzen hebben af te rekenen met de druk van chartisten, die activa verkopen en kopen op basis van technische analyse, dus op basis van analyses van de grafieken. We mogen uiteraard ook niet vergeten dat de prijzen van palladium enorm gestegen waren de afgelopen tijd.

Ook een belangrijke factor die eventueel weegt op de prijzen van goud en zilver, is de USD. We zien de afgelopen tijd toch dat de Amerikaanse dollar behoorlijk sterk is. Dat zet uiteraard een rem op de prijzen van edelmetalen.

Beleggers worden op dit moment in slaap gewiegd door de sterk stijgende beurzen. Ze hebben geen besef van risico. Op een bepaald moment zal dit echter wel opnieuw opduiken. En dan mag je er gif op innemen dat goud en zilver opnieuw naar boven komen als de paniek weer toeslaat op de markten. Zo is het in het verleden altijd geweest, en zo zal het altijd blijven.