Goud en goud-ETF’s steeds meer in trek

Beleggers schaften vorig jaar 14 procent meer beleggingen in goud aan via goud-ETF’s, een record. Een goud-ETF betreft een papieren belegging, gedekt door fysiek goud.

Daarbij werd er voor 19,2 miljard dollar uitgegeven aan deze goud-ETF’s, waarbij er in het vierde kwartaal zich een piek vormde.

Er werd een nieuw record gezet in aankopen, waarbij er voor het equivalent van 2.900 ton goud werd gekocht.

Volgens de World Gold Council (WGC) weten particuliere beleggers steeds vaker deze ETF’s te vinden, hoewel het merendeel nog altijd wordt aangekocht door institutionele beleggers.

Volgens analisten gaan aandelen en goud dit jaar samen hoger. Het edelmetaal zal volgens de analisten deze maand de strijd winnen wanneer de eerste correctie van de aandelenmarkt verwacht wordt.

Joe Foster, portfoliomanager en strateeg bij VanEck – dat de grootste aanbieder is van ETF’s, wijst op het enorm aantal speculanten in de markt.

Nog nooit hadden beleggers aan de New York Commodities Exchange zoveel posities ingenomen, rekenend op een stijging of daling van de goudprijs.

Met de relatief hoge goudprijs, die eerder in januari een piek bereikte boven de 1.600 dollar, had dat makkelijk tot een verkoopstroom kunnen leiden, aldus Foster.

Dat gebeurde echter niet. Volgens Foster zijn beleggers op hun hoede en zien zij dat de ondersteuning van de aandelenkoersen te ver opgepompt is.

Afgelopen jaar kenden goudbeleggers een volatiele rit. Volgens een rapport van het WGC zal dat dit jaar niet anders zijn.

WGC: “We don’t anticipate a reduction in gold volatility in the near term. Should the global economic and political environment deteriorate, it may even rise”

Maar hoewel de koers hevig op en neer bewoog steeg het in zijn geheel met bijna 20 procent. Het WGC veracht dus dat de goudkoers volatiel zal blijven komend jaar, maar ook dat de prijs in zijn algemeenheid blijft stijgen.

Nadeel van goud is dat het geen rente of dividend oplevert. Maar tegenwoordig geldt dat dankzij de lage rente ook voor veel staatsobligaties en spaargeld.

Met alle economische en geopolitieke onzekerheid die tegenwoordig gaande is, en daarbij een wereldwijde schuldenberg die op een gegeven moment vereffend moet worden, wordt goud door steeds meer beleggers interessant gevonden.

Niet gek ook gekeken naar de gemiddelde stijging van de goudkoers de afgelopen jaren. Volgens Louise Yamada, managing director bij Louise Yamada Technical Advisors, steeg goud van 2002 tot 2008 meer dan de S&P 500.

De interesse in goud en goud-ETF’s door beleggers heeft met andere woorden fundamentele gronden.

Bronnen: Forbes, Goldhub, Bloomberg

Foto: Flickr