Goud daalt, dollar stijgt richting nieuwe Fed toespraak

De goudprijs daalde vandaag terwijl de dollar hoger noteerde in de aanloop naar de toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, morgen – waarbij beleggers wachten op signalen over het afbouwen van de economische stimuleringsmaatregelen.

Indicatief voor het sentiment, daalden de aanhoudingen in de SPDR Gold Trust – ’s werelds grootste goud-ETF, naar het laagste
niveau sinds april 2020.

Goud steeg van 1.558 per ounce aan het einde van 2019 naar een recordhoogte boven de 2.000 dollar in augustus 2020 en is nu gedaald tot iets onder de 1.800 dollar per ounce. De neerwaartse druk op goud wordt daarbij versterkt door de toenemende zorgen over inflatie.

JPMorgan ziet een aanhoudend “bearish directional outlook” voor de goudkoers in de komende kwartalen. Goldman Sachs zegt dat voor grondstoffen in het algemeen: “the trend is not our friend right now”.

Toch koerst goud, zelfs na een 10-procent daling ten opzichte van de piek van vorig jaar, nog steeds dicht bij de recordhoogte van vóór 2020. Dit nadat de koers na de financiële crisis van 2008 flink wist te stijgen dankzij de vrees voor zowel inflatie als een eventuele bankencrises.

Het recente verleden suggereert dat een grotere stijging van de koers waarschijnlijk enkel zal gebeuren door een nieuwe crisis, zoals in 2008 tot 2011 en in 2020.

David Neuhauser, chief investment officer bij vermogensbeheerder Livermore Partners, behoort daarom tot degenen die een enorme kans zien voor goud.

De geplande exit uit huidig beleid blijkt een stap in het onbekende dat vol gevaren is. Handel te snel en men verstikt het herstel dat lijkt te zijn ingezet na de pandemie. Maar wacht men te lang kan de inflatie uit de hand lopen.

De taak wordt daarbij bemoeilijkt door regeringen die geen haast lijken te hebben om de rente te verhogen, waarbij sommige liever zien dat de inflatie ervoor zorgt dat de gigantische schulden die zijn aangegaan in 2020 worden vermindert.

Centrale banken zullen al hun politieke en financiële vaardigheden nodig hebben om een veilige landing te bewerkstelligen, maar de kans op een “black swan” event lijkt eigenlijk de enig mogelijke oplossing. Gepland of ongepland.

Het gele edelmetaal zal het in dat geval hoogstwaarschijnlijk beter doen dan welk actief dan ook voorhanden.

Bronnen: Financial Times, Reuters

Foto: Flickr