Goud boven de $1100 na wereldwijde aandelen sell-off

De Dow Jones Industrial Average daalde gisteren op een gegeven moment met meer dan 500 punten, de index sloot op een twee jarig dieptepunt. Ook de Nasdaq en de S&P-index gingen fors lager en bevonden zich op een laagste punt in vele maanden. Aziatische en Europese aandelenmarkten deden het niet beter en eindigden tevens flink lager.

De depressieve olieprijs wordt als dader aangewezen. Nymex ruwe olie futures daalden naar een dieptepunt in 12-jaar, nog onder de $27,00 per vat. Ook zorgen over een wereldwijd verminderde vraag naar goederen uit China – de op een na grootste economie ter wereld – staken de kop op en woog op aandelenmarkten over de hele wereld.

De markt die het wel goed deed? Goud.

Sinds het begin van het jaar staat goud op een winst van 4,3% per ounce. Goud steeg woensdag zelfs even met 2 procent. Het klom naar een high van $1,109.20 per ounce gisteren, om de dag af te sluiten met 1,5 procent winst op $1,103.36 per ounce. Een mindere fysieke vraag vanuit Azië wordt volgens analisten als reden gegeven waarom het edelmetaal niet terugkeerde naar de piek van $1112 per ounce begin deze maand.

Ook goud futures kenden een rally nadat Amerikaanse consumentenprijzen van december klaarblijkelijk waren gedaald. Het deed het vermoeden oplaaien dat de Federal Reserve de geplande renteverhoging uit zou kunnen stellen tot de tweede helft van het jaar.

China is ’s werelds grootste afnemer van het metaal met meer dan 1.000 ton per jaar – en hoewel een economische vertraging de speculatieve vraag naar goud zou kunnen aansturen – geven analisten aan dat het ook zou kunnen gaan wegen op de Aziatische fysieke vraag.

De Aziatische vraag blijft nu vooralsnog robuust.

Bronnen: Wall Street Journal, Reuters, Investing, Kitco

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]