Goud boven de $1.380, koers op hoogste punt in vijf jaar tijd

De goudprijs steeg gisteren naar het hoogste niveau in meer dan vijf jaar tijd, nadat de Amerikaanse Federal Reserve liet weten dit jaar mogelijk renteverlagingen door te gaan voeren.

Met een huidige goudprijs van $1.380 per troy ounce ligt de prijs van het edelmetaal nu bijna 20 procent boven de prijzen van augustus vorig jaar. Een koers die sinds maart 2014 niet meer is voorgekomen.

Kijkend naar het einde van 2015, toen een troy ounce om en nabij de $1.050 kostte, heeft het gele edelmetaal 30 procent aan waarde gewonnen.

U.S. goud futures stegen gisteren zelfs 3% tot $1.397,70 per ounce. Dat was het hoogste sinds september 2013.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, zijn de drijvende krachten achter de goudprijzen niet noodzakelijkerwijs politieke crises, handelsconflicten en mogelijke oorlogen, maar de angst voor lage of negatieve reële rentetarieven en inflatie.

Wanneer de inflatie begint te stijgen, zal de goudprijs niet lang meer op zich laten wachten.

Toch mogen bovenstaande dreigingen wel zeker meegewogen worden in de koers, die mede door deze zaken de afgelopen jaren een bodem lijkt te hebben bereikt.

Michael McCarthy, hoofd markt strategie bij CMC Markets Asia Pacific: “The important aspect of this run higher is that it’s breaking through important technical resistance levels, so we’ve also got technical impetus adding to that fundamental shift in monetary conditions. Throw in a weakening U.S. dollar and we’ve got every reason to expect a good performance from gold”

Mario Draghi verklaarde deze week dat de ECB mogelijk extra stimuleringsmaatregelen zal nemen als de economische verwachtingen niet verbeteren. Donald Trump liet weten niet blij te zijn met die opmerkingen. Volgens hem heeft Draghi de waarde van de euro gemanipuleerd.

Na de opmerkingen van Draghi daalden de rentes op verschillende staatsobligaties in Europa onder de nul procent. Dat betekent dat je als belegger moet betalen wanneer je schuldpapier koopt.

Wanneer die rente daalt dan zal ook de reële rente (rente minus inflatie) negatiever worden. Het verlies van koopkracht neemt dan verder toe.

En dat is een van de belangrijkste redenen dat de goudprijs nu stijgt. Nu ook Powell, de voorzitter van de FED, aangeeft dat de VS open staat voor meer accommoderend beleid lijkt goud niets meer in de weg te staan.

Bronnen: Bloomberg, Finanzen, CNBC

Foto: Flickr