Goldman Sachs ziet goudprijs oplopen tot 2.500 dollar per ounce

Eerder in januari had Goldman Sachs zijn prognose voor de goudprijs over 12 maanden al verhoogd tot 2.150 dollar per ounce, wegens een dreigende groeivertraging in de VS die zou kunnen leiden tot grotere bezorgdheid over een recessie.

De goudprijs is tot dusver in dit kalenderjaar al met meer dan 15 procent gestegen tot ongeveer 2.000 dollar per ounce. Volgens de Amerikaanse zakenbank is dit slechts het begin. Analisten bij de bank verwachten dat de prijs nog eens 25 procent zal stijgen tot 2.500 dollar per ounce tegen het einde van het jaar.

Aan het begin van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne suggereerde Goldman Sachs al dat de bezorgdheid over een Amerikaanse recessie zou kunnen toenemen.

De bank verwachtte een instroom in goud-ETF’s van 600 ton goud, wat op zijn beurt de goudkoers binnen 12 maanden naar de 2.350 dollar per ounce zou kunnen laten stijgen. Dit scenario heeft men nu tot basisscenario omgedoopt.

Mikhail Sprogis, Sabine Schels en Jeffrey Currie van Goldman Sachs schreven: “The last time that we saw all major demand drivers accelerate simultaneously was in 2010-2011 when gold rallied by almost 70 per cent. Given the material upward revision in investment and demand assumptions, we now upgrade our 3 /6 / 12-month gold targets from $1950/2050/2150 an ounce to $2300/2500/2500 per ounce”

Een gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne zal volgens Goldman Sachs zijn dat Rusland niet alleen haar goudreserves niet zal verkopen, maar waarschijnlijk ook weer een grote koper van goud zal zijn – op het moment dat de roebel stabiliseert.

Gezien de sancties op Rusland is het mogelijk dat ook andere landen er op de lange termijn de voorkeur aan geven een groter deel van hun reserves in goud aan te houden.

Goldman Sachs verwacht dat de wereldwijde vraag van centrale banken in de tweede helft van 2023 een recordniveau van 750 ton per jaar zal bereiken. In vergelijking: dit lag vorig jaar op 450 ton goud.

Dit, samen met een opwaartse bijstelling van hun prognoses voor de opbouw van de vraag naar goud-ETF’s, zou de goudprijs aan het eind van dit jaar naar 2.500 dollar per troy ounce moeten laten stijgen.

Naast de vraag van de centrale banken verwacht Goldman Sachs ook dat de particuliere vraag in Azië robuust zal blijven.

Wat de reactie van het Westen verder ook is, de toch al kwetsbare wereldeconomie heeft juist wederom een flinke klap gekregen en het is moeilijk voor te stellen dat de aanhoudende spanningen met Rusland geen reële economische gevolgen zullen hebben.

Dit alles op een moment dat groeiverwachtingen al vertraagd waren en inflatie in de VS tot een hoogste niveau steeg in 40 jaar.

Voeg daar de gigantische stijgingen in grondstoffenprijzen aan toe en er blijken veel aanwijzingen dat goud nog maar aan het begin staat van een flinke stijging.

Bronnen: Zawya, Business Standard