Goldman Sachs voor het eerst in vijf jaar bullish op goud

Goldman Sachs is voor het eerst in meer dan vijf jaar bullish op het edelmetaal.

Gisteren gaven analisten van de bank aan dat zij voor de komende maanden een hogere goudprijs verwachten. Voor dit jaar staat de goudprijs ondertussen 4,5 procent hoger.

“Our commodities team believes that the dislocation between [gold] and U.S. rates is here to stay”

Goldman Sachs denkt daarbij nog steeds een vier renteverhogingen dit jaar, dit terwijl de Amerikaanse centrale bank vorige week nog hintte naar drie renteverhogingen.

Het lijkt ook een voorspelling die haaks lijkt te staan op de positieve kijk van de analisten op goud.

Stijgende rentevoeten gaan over het algemeen gepaard met een dalende goudprijs, zo is de consensus.

Die consensus berust niet volledig op waarheid. De afgelopen jaren was juist sprake van het tegenovergestelde. Ook Goldman Sachs blijkt dat nu door te hebben.

Op basis van empirische gegevens over de afgelopen zes verkrappingscycli wist goud vier maal hoger te gaan, aldus de bank.

De analisten denken verder dat een opleving van de inflatie en een verhoogd risico op een beurscorrectie goud verder zouden moeten ondersteunen.

Goud koerst ondertussen rond de 1.350 dollar per ounce, zoals gezegd een stijging van ongeveer 4,5 procent voor het jaar. Ten opzichte van deze periode een jaar geleden staat het zo’n 9 procent hoger.

In het huidige inflatoire milieu, gekoppeld aan een stijgende goudprijs, zouden beleggers volgens Goldman Sachs er goed aan doen te beleggen in goudmijnbouwaandelen.

Dividenduitkeringen en free cash flow moeten daarbij in acht worden genomen, aldus de analisten.

Met die criteria in het achterhoofd selecteerden de analisten Fresnillo en Centamin als de twee meest koopwaardige goudmijnbouwaandelen.

Verder staan ook Randgold, Sibanye Stillwater, Polymetal en Polyus Gold op het verlanglijstje van de bank.

Goldman stelde dat het belangrijk is om rekening te houden met bedrijven die in staat zijn de stijgende inflatie te bestrijden door de kosten laag te houden, maar ook met bedrijven die hun rendement op weten te krikken.

In een rapport vorige maand, zeiden analisten al dat zij een goudprijs verwachten van 1.450 dollar per ounce volgend jaar. Eerder stond die voorspelling nog op de 1.225 dollar.

Bronnen: CNBC, Kitco

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.