“Gold”: Matthew McConaughey is er gek op

Ook Hollywood doet een greep naar het goud.

Wellicht zit er een Golden Globe in voor acteur Matthew McConaughey voor zijn rol als Kenny Wells, eigenaar van goudmijnbouwbedrijf Washoe Mining.

Kans daarop is minimaal want de film werd afgelopen januari gelanceerd. Die maand wordt volgens Business Insider ook wel “Hollywood dump month” genoemd.

De distributeur van de film, Weinstein Company, dacht inderdaad goud in handen te hebben maar dat bleek niet zo te zijn. De film werd uitgesloten van de Oscars.

Het verhaal is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal – of beter schandaal – uit 1993 bekend als het Bre-X mijnbouwschandaal. Ook wel het grootste goudmijnbouwschandaal ooit.

De maker van de film mag daar echter niet naar refereren wegens juridische redenen.

Bij het Bre-X mijnbouwschandaal gaf het mijnbouwbedrijf Bre-X Minerals aan dat het een enorme goudontdekking had gedaan in de Indonesische jungle genaamd de “Busang“.

De aandelenprijs ging daardoor vele malen over de kop tot het moment dat bleek dat het verhaal in zijn volledigheid niet klopte.

Bre-X kocht de site Busang in maart 1993 en in oktober 1995 maakte zij de goudontdekking wereldkundig.

In December 1996 gaf Lehman Brothers een sterk koopsignaal af op de volgens hen “gold discovery of the century“.

Mijnbouwbedrijven als Barrick Gold, Placer Dome, en Freeport-McMoRan Copper & Gold vochten een hevige strijd en het Indonesische regime van Suharto wist zelfs 40 procent van het project toe te eigenen.

Wat begon als een penny stock van 30 Canadese dollarcent, ging uiteindelijk naar een piek van 286.50 dollar in mei 1996.

U leest het goed, een investering van zeg 1000 euro werd daarmee binnen 8 maanden tijd bijna 1 miljoen euro waard.

Het bedrijf had een notering op de Toronto Stock Exchange (TSE), met een totale marktwaarde van maar liefst 6 miljard Canadese dollar.

In 1997 bleken de goudmonsters echter gebaseerd te zijn op niets, er bleek fraude gepleegd te zijn met de samples, en stortte het aandeel Bre-X Minerals in.

Wie op de piek had verkocht had geluk maar dat geluk was maar weinigen beschoren.

Bronnen: Investing News, Business Insider, Mining, Slate

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]