Geen hogere vraag naar goud in India ondanks salarisverhogingen

Volgens een recent UBS Evidence Lab onderzoek onder consumenten in India kent het land een relatief stabiele vraag naar goud.

Uit het onderzoek – waarin consumenten gevraagd werden of zij de komende maanden goud zouden aankopen – bleek dat de vraag ongeveer gelijk of iets hoger uit zal komen in vergelijking met 2015.

Een Central Pay Commission (CPC) wordt sinds de Indiase onafhankelijkheid na WW2 door de Indiase regering met tussenpozen opgezet. Daarin geeft het aanbevelingen betreffende wijzigingen in de salarisstructuur van zijn ambtenaren.

Sinds 1946 zijn er ondertussen al 7 PCP’s opgezet. De zevende en laatste PCP gaf een behoorlijke verhoging – zeker 23,5 procent -van het salaris en die verhoging gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2016.

Er werd en wordt dan ook van uit gegaan dat de wettelijke aanname van die aanbevelingen een aardige boost zal geven aan de Indiase economie.

De Indiase tak van UBS maakt echter uit onderzoek op – een zogenaamd UBS Evidence Lab rapport – dat er nauwelijks een toename aan uitgaven en consumptie te verwachten is maar dat het extra inkomen voornamelijk richting spaarrekening gaat.

Toch zijn er enkele sectoren die naar verwachting een toename zullen zien in vraag, uitgaande van het onderzoek. Een van de grootste begunstigden in 2018 / 2019 zal de auto-industrie zijn.

Ook de verkoop van scooters en motoren zal waarschijnlijk omhoog gaan, die verhoogde vraag zal zich hoogstwaarschijnlijk al in de tweede helft van huidig fiscale jaar voordoen.

Daarnaast is er een positieve trend te bemerken voor persoonlijke en huishoudelijke verzorging.

Een verandering in de vraag naar gouden sieraden is niet waarschijnlijk, aldus het onderzoek. Die vraag blijft zo goed als gelijk met voorgaande jaren.

Het onderzoek geeft verder aan dat er een gerede kans bestaat dat de verkoop van fysiek goud de komende paar maanden wat zou kunnen verbeteren, wellicht mede verklaarbaar doordat Indiërs historisch gezien meer vertrouwen hebben in goud dan in banken.

De kosten voor de salaris- en pensioenverhogingen van de ambtenaren worden geschat tussen de 13 en 15 miljard dollar. Een aardige opsteker voor zo’n 10 miljoen begunstigde Indiërs.

Voor de Indiase balans een wat minder fijn vooruitzicht.

Bronnen: FinMin, Kitco, Economic Times, Bloomberg

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.