Fysieke goudvraag daalt 11 procent in tweede kwartaal

De World Gold Council (WGC) kwam deze week met cijfers over het tweede kwartaal en het eerste half jaar van 2020.

In haar Gold Demand Trends geeft de WGC aan dat de investeringsvraag in goud-ETF’s de afname van de fysieke edelmetaalvraag tussen april en juni over de gehele linie compenseert.

Maar uit het rapport blijkt ook dat in totaal de fysieke goudconsumptie daalde tot 1.015,7 ton, 11 procent minder dan het tweede kwartaal van 2019.

“The COVID-19 pandemic was again the main influence on the gold market in Q2, severely curtailing consumer demand while providing support for investment. The global response to the pandemic by central banks and governments, in the form of rate cuts and massive liquidity injections, fueled record flows of 734t into gold-backed ETFs”

Kijkend naar de gegevens van het tweede kwartaal, geeft de WGC aan dat wereldwijd de goud-ETF’s een instroom zagen van 434 ton.

Dat kwam bijna overeen met het eerste kwartaal van 2009, te midden van het hoogtepunt van de financiële crisis en toen een absoluut record aandeed van 465,7 ton.

De waarde aan goud in ETF’s steeg tot een record van 205,8 miljard dollar in de eerste helft van het jaar. Daarbij overtrof de instroom het jaarrecord van 2009 van 646 ton en bracht de wereldwijde aanhoudingen op 3.621 ton.

In het tweede kwartaal was de investeringsvraag naar het edelmetaal echter bijna het enige lichtpuntje voor de totale goudconsumptie.

Kijkend naar andere belangrijke goudmarkten blijkt dat de vraag naar fysieke goudbaren en gouden munten in het tweede kwartaal met 32 procent daalde in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019.

Maar hoewel de belangrijke consumentenmarkten in het oosten, waaronder India en China, ver achter bleven was de westerse vraag naar goud-baren en munten ongekend hoog.

De vraag in de V.S. steeg met liefst 400 procent in het tweede kwartaal naar 13,8 ton in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar.

Europese beleggers kochten in de eerste helft van het jaar in totaal 137,4 ton aan baren en munten aan, het hoogste niveau in tien jaar tijd.

Wat betreft de sieradenmarkt daalde de vraag in de eerste helft van het jaar tot 572 ton, een daling van 46 procent ten opzichte van de eerste helft van 2019.

Ook de vraag naar goud door centrale banken daalde in het tweede kwartaal met liefst 50 procent, tot slechts 114,7 ton.

De technologiesector zag tot slot een daling in de vraag met 66,6 ton, een daling van 18 procent.

Maar hoewel de vraag naar goud sterk daalde in het tweede kwartaal deed het aanbod dat ook.

Het totale goudmijnbouwaanbod daalde met 15 procent tot 1.034,4 ton, aldus het WGC.

Bronnen: Kitco, Goldhub

Foto / Bron: Goldhub / Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council