Forse verkopen van zilver en inflows in ETF’s

Het is ondertussen alom bekend dat de goudprijs het sinds het jaarbegin beter heeft gedaan dan de zilverprijs, maar dat wil niet zeggen dat beleggers geen interesse hebben in zilver, wel integendeel. Ze stoppen nog heel wat geld in de munten en ETF’s, en daardoor is zilver toch ongeveer 11% kunnen stijgen dit jaar.

De US Mint heeft bijvoorbeeld maar liefst 12,7 miljoen ounce zilveren American Eagle munten verkocht, tot op datum van 14 maart. Dat is 27% meer dan dezelfde periode vorig jaar. Je moet weten dat 2015 al een stevig jaar was voor de verkoop van zilver, toen er 47 miljoen ounce over de toonbank gingen.

Ondertussen rapporteerde Bloomberg dat de holdings in zilver ETF’s het hoogste peil hebben bereikt in zeven maand. Ook laten hedgefondsen en andere fondsbeheerders zich niet onbetuigd. Zij voelen ook een opportuniteit bij het zilver en positioneren zich duidelijk aan de ‘long’ zijde. Met andere woorden, ze verwachten een stijging van de zilverprijs.

De economische onzekerheid is niet de enige factor die het zilver ondersteunt. Een tekort aan de aanbodzijde is ook een factor. De industriële vraag naar zilver, de grootste component van de afname, zal duidelijk toenemen dit jaar. Ook zal de totale globale mijnbouwproductie met zowat 5% op jaarbasis dalen. Dat zou de eerste daling zijn van de zilveroutput op wereldschaal. Ook zou er een daling komen van de scrap.

Verschillende professionele partijen voorspellen een zilverprijs van minimaal 21 dollar per ounce tegen 2017. Met een goud-zilver ratio van meer dan 80 suggereert de ratio dat zilver bijzonder ondergewaardeerd is in vergelijking met goud. Een dergelijke stijging zou, als alles gelijk blijft, de ratio opnieuw naar een 65:1 verhouding brengen. En terwijl men vaak aandacht geeft aan de forse vraag naar goud vanuit China, mogen we niet vergeten dat het land stilletjes een forse positie heeft ingenomen op de wereldwijde zilvermarkt.

Niks is beter dan de ‘real stuff’ als het aankomt op zilver en goud. Best is dat langetermijnbeleggers hun papieren posities in goud en zilver inruilen voor het echte spul. Enkel op die manier kan je je beschermen tegen de capriolen van de centrale bankiers en tegen het imploderen van het globale financiële systeem.

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999