Forse stijging van goudmijnaandelen

Niemand praat erover maar het is erg duidelijk: de goudmijnaandelen zitten weer fors in de lift. De HUI-index is sinds 15 december maar liefst 21% gestegen. Dat is een sterke rebound. Je moet wel in het achterhoofd houden dat de sector bijzonder volatiel is. Hij is immers met 43% gedaald van het hoogtepunt van 4 augustus, dat 284 punten bereikte. Op dat punt was hij echter al wel gestegen met 184% ten opzichte van het laagtepunt van 19 januari.

Deze volatiliteit is eigen voor de sector en dalingen van 40% na driecijferige stijgingen zijn erg normaal. In de loop van de afgelopen vijftien jaar zijn dergelijke bewegingen vaak voorgekomen.

De stijging van de mijnbouwaandelen is een teken aan de wand: goud wil hoger. De verwachtingen van professionele marktwaarnemers zitten ingebakken in de stijging van de goudmijnaandelen. De goud/zilver ratio bereikte 84 begin 2016 en daalde naar 64 tegen juli. Er was een bounce richting 74 net voor november.

Een dalende goud/zilver ratio is vaak een voorbode van een forse bullmarket in de volledige sector. In 2008 bereikte de ratio een cijfer van 100 en tegen het begin van 2011 was hij onderaan de 30. Het zou goed zijn mocht de ratio onder de 64 gaan. Dan zal het neerwaartse patroon definitief doorbroken kunnen worden.

Een andere factor die meespeelt, is de obligatiemarkt. De metalen zijn dit jaar gecorreleerd geweest met de langlopende obligaties. Zodra de markt volledig begrijpt dat de kortetermijnrente niet hoger gaan worden geduwd door de centrale banken, zal er een forse rally zijn van de obligatieprijzen die een stijging van de metalenprijzen in de hand zal werken. Dit zal gepaard gaan met een daling van de dollar.

Houd dus de goudmijnaandelen in het oog. Ze geven je bijzonder waardevolle inzichten in het (verwachte) patroon van de zilver- en goudprijzen.

Kijk ondertussen eens rond in onze shop. Daar vind je de mooiste goud- en zilvermunten ter wereld!

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999