Fondsbeheerder Schröders positief voor goud

De redenen om in goud en zilver te beleggen zijn bijzonder talrijk. Heel veel mainstream fondsbeheerders zitten echter nog vast in een stramien waarbij ze edelmetalen afdoen als investeringen voor gekken of mensen die het einde van de wereld verwachten.

Er zijn echter nog meer dan genoeg fondsbeheerders die een bredere kijk op de zaken hebben. Een recent interview met een beheerder van Schröders was in dat opzicht interessant. Hij vertelde: “de belangrijkste reden om te beleggen in grondstoffen, en vooral dan goud en zilver, zou altijd moeten zijn om bescherming te bieden tegen inflatie. Gelet op de hoeveelheid geld die de centrale banken ter wereld hebben gedrukt de afgelopen tijd, is er alle reden om aan te nemen dat de inflatie in de toekomst de hoogte zal ingaan.”

Een ander argument dat in het voordeel pleit van goud- en zilverbeleggingen, is dat deze door beleggers over het algemeen weinig aangehouden worden. Sommige beleggers vrezen dat het vooruitzicht op een stijgende rente in de VS op zich al een reden is om niet in deze activa te beleggen. Maar prestaties uit het verleden zijn zoals zo vaak geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De goudprijs heeft echter de neiging gehad om vanaf het begin tot het eind van de renteverhogingscycli van de Fed te stijgen. De laatste vier keer toen de Fed een stijgende rentecyclus in gang zetten, kon de goudprijs drie keer een stijging neerzetten van 10 tot 20% van begin tot einde.

Deze interessante vaststelling is ook onze fondsbeheerder niet ontgaan. Het klimaat voor goudbeleggingen blijft aldus erg positief. Recordniveaus van schuld over de hele wereld blijven gewoon aanwezig en verdwijnen niet zomaar. Hieruit vloeit voort dat de wereldwijde groei erg gevoelig blijft voor een reële stijging van de rentetarieven. Het zal dus erg moeilijk worden om de schuldenniveaus naar omlaag te brengen. Centrale banken zullen dus wel een paar keer nadenken alvorens zij de rentevoeten te snel zullen optrekken. Een belangrijke driver voor de goudprijzen, dus de reële rentevoeten, blijft dus aanwezig.

Een combinatie van inflatie en lage reële rentevoeten is een soort stagflatie effect, en dat is bijzonder nadelig voor wie geen goud in portefeuille heeft. Beleggers die zich willen wapenen, weten dus wat te doen!

[xyz-ihs snippet=”goud”]