EU moet Venezolaans goud als bloedgoud bestempelen

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido drong er gisteren bij de Europese Unie (EU) op aan om het edelmetaal, dat informeel in de zuidelijke jungles van het land wordt gewonnen, officieel als “bloedgoud” te bestempelen.

Guaido wil onder meer daarmee de druk op de regering van president Nicolas Maduro verhogen.

De regering van Maduro steunt sinds 2016 de artisanale mijnbouw in het Venezolaanse Amazonegebied.

Daarmee wil het extra inkomsten genereren, terwijl het land getroffen is door een heftige economische crisis.

Toen Washington rond die tijd sancties opvoerden op het land om de heersende Socialistische Partij onder druk te zetten zorgde Maduro ervoor dat er vanuit de regering meer steun kwam voor die artisanale mijnbouw.

Het initiatief werd bekritiseerd door milieuactivisten en rechtengroeperingen, wegens het besmetten van het water met kwik.

Ook zouden er verschillende slachtpartijen zijn geweest omdat verschillende bendes strijden om territorium om het goud te winnen.

In een interview met Reuters zei Guaido dat de EU een label zou moeten gebruiken om de handel in Venezolaans goud te beperken.

Dat zou moeten gebeuren op de manier waarop de “bloeddiamant”-campagne van de jaren negentig zich richtte op de verkoop van diamanten die gewapende conflicten in Afrika financierden.

Guaido: “I think Europe can take steps in this direction by not allowing the trade of Venezuelan gold in Europe… and to clearly label it ‘blood gold’. What is it used for in Venezuela? To finance irregular armed groups”

De VS, de EU en meer dan 50 andere landen erkennen Guaido als de legitieme president van Venezuela. In 2019 breidde Washington zijn sanctieprogramma tegen Maduro uit in de hoop zijn regering af te kunnen zetten.

Maduro heeft sindsdien enigszins stand weten te houden tegen die sancties met de hulp van Rusland en Turkije en door de verkoop van goud geproduceerd door kleine mijnbouwwerkers in het zuiden van het land.

Sancties opgelegd door Trump verbieden Amerikaanse particulieren en bedrijven om Venezolaans goud te verhandelen.

Een vertegenwoordiger van Guaido zei in september dat de regering van Maduro goud verkocht in Europa om de sancties te omzeilen.

De EU heeft de handel in Venezolaans goud tot op heden immers niet specifiek verboden.

Bronnen: Reuters, New York Times

Foto: Flickr