Er is nu een bail-out aan de gang!

Waarom blijven we er op hameren dat een aankoop van goud of zilver enkel zin heeft wanneer dat in “echt” fysiek metaal gebeurt? (en dus niet in futures, trackers of ETF’s?)

De energiecrisis van het moment, geeft ons de reden op een presenteerblaadje.

Dit artikel op Bloomberg, is warm aanbevolen en zoomt in op één aspect van de energiecrisis:

Heel kort samengevat:

– De afgeleide energiemarkten zitten in de problemen, er is steeds meer cash nodig om ze te laten functioneren. Sommige energiebedrijven dreigen hierdoor overkop te gaan.

– 1.500 miljard dollar is nodig om de afgeleide energiemarkten te laten overleven (het kan ook een klein beetje meer zijn).

– Gezien het belang van de energiemarkt, staan overheden klaar met cash uit de printer. Deze markt mag simpelweg niet omvallen en zo nog meer chaos veroorzaken.

– Binnen enkele kwartalen, wordt een normalisatie verwacht.

Bovenstaande gebeurt vroeg of laat altijd wel in afgeleide markten. Op één of andere manier zit een te groot stuk van de markt op een bepaald moment echt in de penarie. Zo ver in de penarie, dat het niet meer vanzelf goed komt.

In dit geval moeten overheden en eventueel Centrale Banken bijspringen nu de handel in energie derivaten dreigt om te vallen. Bijspringen doen ze dan natuurlijk met “vers gedrukt” geld.

Indien ze dat niet zouden doen, crasht het (energie) systeem met grote verliezen voor alle deelnemers. Ook de winnaars kunnen hun papieren winst immers niet “verzilveren” als de hele markt faalt.

Wat is nu het verschil met de afgeleide markten in goud en zilver?

Simpel: Bij de edelmetalen zal niemand komen “helpen” wanneer die noodsituatie ontstaat!

In 1999 is de goudmarkt al eens heel dicht bij een “force majeure” geweest:

Toen verloor het U.K. effectief de helft van haar officiële goudvoorraden. Het heeft er alle schijn van, dat dit noodzakelijk was om de goudmarkt in Londen te redden van de ondergang.
(meer info kan je hier op wikipedia terugvinden, over hoe het U.K. de helft van haar goud verkocht aan de laagste koersen van de afgelopen 45 jaar)

Dat was toen, intussen noteert de goudprijs zo’n 7x hoger dan de prijzen waaraan de Bank of England moest handelen.
Ons punt is dat er dit keer niemand meer gaat rechtstaan bij problemen in de afgeleide edelmetaalmarkten.

Centrale Banken staan nu immers aan de kopers kant. Ze gaan goud niet meer verkwanselen om speculanten te redden en bovendien is de derivatenmarkt in goud waarschijnlijk ook gewoon te groot geworden om te redden!

Het zal dus echt wel uitmaken welk goud en welk zilver je bezit. De fysieke markt zal profiteren, we gaan de echte waarde van goud zo ook meteen ontdekken! De afgeleide markten gaan falen, dat is de natuurlijke gang van zaken…

Valt er dan in tussentijd niets te beleven?

Natuurlijk wel, zoals we hierboven schreven, noteert de goudprijs in euro reeds 7x hoger dan de koersen waaraan de Bank of England gedwongen werd te verkopen.

En bovendien, zoals we de laatste weken al schreven: Zilver lijkt echt wel goedkoop. Indien de goud/zilver ratio bijgevolg in tussentijd nog eens flink lager duikt, als gevolg van een rally in de zilverprijs, wisselen we tussendoor ook nog eens even onze zilver positie om…

Niet voor euro’s natuurlijk, wel voor meer goud!

Zo ver zijn we echter nog niet, de goud/zilver ratio noteert bij moment van schrijven nog op eenzame hoogte op 92,6!

Fysiek goud kan je hier kopen en voor fysiek zilverkijk je best hier.

 

Tot binnenkort!Het goud999 team!
T: +32 11 960 400 E: info@goud999.com

P.S. Bovenstaand verhaal is een onderdeel van een analyse die we reeds elf jaar geleden, in 2011, maakten.
Sindsdien zweren we enkel bij fysiek edelmetaal en ook ons splinternieuwe nieuwe platform, goud999safe.com, hebben we nu met die filosofie in het achterhoofd gebouwd.
Elke gram edelmetaal op het nieuwe platform, wordt 100% in fysiek metaal gealloceerd!