Egyptische miljardair Sawiris richt fonds op ter waarde van 1,4 miljard dollar

De Egyptische miljardair Naguib Sawiris heeft een fonds van 1,4 miljard dollar opgericht, La Mancha Fund genaamd, zo maakte hij gisteren bekend.

Met dit fonds gaat hij zijn goudmijnbouwbeleggingen beheren en nieuwe kansen nastreven in de sector, die volgens Sawiris aan consolidatie toe is.

Sawiris is een van de grootste investeerders in de goudmijnbouwsector, via zijn investeringsvehikel dat La Mancha Holding heet. La Mancha Holding is een particuliere beleggingsmaatschappij.

Het in Luxemburg gevestigde fonds is eigendom van de Egyptische familie Sawiris, dat haar geld heeft verdiend in telecom, mijnbouw en vastgoed.

La Mancha Fund wordt een “deep value, long-only fonds” dat zich richt op goudmijnbouw en openstaat voor nieuwe investeerders, aldus Sawiris. Het fonds zal ook investeren in batterijmetalen die nodig zijn voor elektrische auto’s.

Het nieuwe fonds omvat ook een investering van 100 miljoen dollar van “een strategische partner”, die niet bij naam werd genoemd.

Het fonds wil de operationele efficiëntie van mijnbouwactiviteiten verbeteren en bedrijven helpen uit te breiden door middel van exploratie en nieuwe mijnen.

Het zal worden bijgestaan door een adviescomité bestaande uit professionals uit de mijnbouwsector, dat zal worden voorgezeten door Sawiris zelf.

Hoewel ’s werelds grootste gouddelvers Barrick Gold en Newmont Corporation de afgelopen jaren door overnames flink zijn gegroeid, blijft er een enorm aantal goudproducenten over, met name in Canada, die niet groot genoeg zijn om aantrekkelijk te zijn voor mainstream investeerders.

Sawiris zei dat het fonds belangen zal nemen in sommige van deze junior mijnbouwbedrijven en verdere consolidatie gaat aanmoedigen via fusies en overnames.

De lancering komt nadat aandelen van goudmijnbouwbedrijven dit jaar met 20 procent zijn gedaald, zoals gemeten middels de NYSE Arca Gold Bugs Index.

Het fonds zal Sawiris’ belangen in Endeavour Mining, de grootste goudproducent in West-Afrika, alsook in Golden Star en Altus Strategies, in handen hebben. Endeavour is in juni aan de London Stock Exchange genoteerd en heeft een marktkapitalisatie van 5,7 miljard dollar.

De miljardair heeft een belang van 19 procent in Endeavour Mining vergaard en sinds hij dit belang heeft verworven, heeft het bedrijf zich verder uitgebreid door twee West-Afrikaanse goudproducenten, Semafo en Teranga Gold, over te nemen.

Bronnen: Financial Times, Daily News Egypt

Foto: Flickr