Eerste Indiase internationale edelmetaalbeurs gaat vrijdag live

De Indiase premier Narendra Modi geeft komende vrijdag het startschot voor de eerste internationale edelmetaalbeurs van het land (IIBX) in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City).

India is de op een na grootste verbruiker van het gele edelmetaal – op China na- , dus is het zinvol om een beurs te hebben die integriteit en kwaliteit garandeert, evenals een eerlijke handel.

GIFT City is India’s eerste International Financial Services Centre (IFSC). Dit is al lange tijd een doelstelling van de Modi-regering en het lijkt er op dat de regering nu klaar is om de desbetreffende stap te zetten.

Uit een verklaring die de Indiase regering uitgaf: “This shall empower India to gain its rightful place in the global bullion market and serve the global value chain with integrity and quality. This also re-enforces the commitment of the Government of India towards enabling India to be able to influence global bullion prices as a principal consumer”

De edelmetaalbeurs, die in de begroting voor 2020 werd aangekondigd, heeft niet alleen juweliers ingeschreven om op de beurs te handelen, maar heeft ook de nodige infrastructuur opgezet om fysiek goud en zilver op te slaan.

Zo’n 56 gekwalificeerde juweliers hebben zich al aangesloten bij de beurs, die naar verluidt over drie kluizen zal beschikken.

Naast gekwalificeerde juweliers zullen ook niet-ingezeten Indiërs en instellingen aan de beurs kunnen deelnemen nadat zij zich bij de IFSCA hebben geregistreerd. Op middellange termijn wordt ook verwacht dat instellingen zoals Funds for Gold ETF zullen deelnemen.

Ook kunnen juweliers op de IIBX transacties verrichten als handelsleden of als cliënten van een handelslid. Om handelslid te worden, kan een gekwalificeerde juwelier een filiaal of een dochteronderneming in het IFSC (International Financial Services Centre) oprichten en een aanvraag indienen bij de IFSCA.

In de GIFT City is een cumulatieve opslagcapaciteit voor ongeveer 125 ton goud en 1000 ton zilver gepland. Momenteel hebben Indiase en mondiale aanbieders van kluizen faciliteiten in het GIFT-IFSC opgezet of zijn zij bezig die op te zetten.

De IIBX zal een toegangspoort zijn voor de import van edelmetaal in India, waar alle invoer van edelmetaal voor binnenlands gebruik via de beurs zal worden gekanaliseerd.

Bronnen: Indian Express, Kitco