Een stukje ‘Inside Info.’

Vandaag nemen we een gebeurtenis in de Palladium markt onder de loupe, die ook invloed heeft op zowel Rhodium als Platina:

Palladium.

Teveel papieren contracten in een krappe fysieke markt EN een structureel tekort bij de productie, maken de Palladium markt vandaag interessant om volgen…

De kleine beschikbaarheid van fysiek metaal, zorgde er al voor dat een ounce Palladium vandaag duurder is geworden dan een ounce goud.

In het verleden kwam dat ook nog wel eens voor, dat Palladium tijdelijk duurder was dan goud… Maar naar ons gevoel klopt er dan iets niet helemaal. We hebben echt niets tegen Palladium, maar aan het einde van de rit “hoort” een ounce goud meer waard te zijn dan een ounce Palladium!

In elk geval: Palladium is op dit moment duurder dan goud, dat komt omdat het echt niet duidelijk is waar er in 2019 nog voldoende fysiek Palladium vandaan zal komen, om gewoon nog maar de vraag van de industrie in te vullen.

Strengere uitstoot normen wereldwijd voor wagens, zorgen ervoor dat de vraag op peil blijft, terwijl de productie echt niet kan volgen. Combineer dat met bijna verwaarloosbaar kleine bovengrondse stocks en je weet waarom de prijs van Palladium bijna 100% kon stijgen tussen augustus 2018 en maart 2019.

Recent moest de prijs echter bijna 20% naar beneden, van boven 1.600 dollar per ounce tot 1.320 dollar.

Bij moment van schrijven noteert de Palladium prijs opnieuw rond 1.400 dollar, maar het is net de daling die we even van naderbij willen bekijken, want die is OOK interessant voor Platina en Rhodium!

Dat er een correctie volgt na een verdubbeling in prijs, mag niemand verbazen.

Hoe deze heel waarschijnlijk tot stand kwam, is misschien wel bijzonder en meer nog, dat biedt kansen voor alle drie de metalen!

Volgens onze info, was de situatie in de fysieke Palladium markt bijna kritiek in Londen gedurende de eerste maanden van dit jaar. Stijgende prijzen, ETF’s waar het Palladium uit werd “leeggezogen” omdat het dringend nodig was en Palladium lease rates van 15% en meer.

Vervolgens heeft iets of iemand de Zuid-Afrikaanse producenten zo ver gekregen om (een gedeelte van) de stocks die ze in Zuid-Afrika nog aanhielden, naar Londen te verschepen. (we denken niet dat deze producenten nog echt grote stocks aanhouden, daarvoor kregen ze het de laatste jaren te zwaar te verduren)

Waarom Londen?

Omdat net zoals bij Goud, Zilver, Rhodium en Platina, de LBMA in Londen de plaats is waar alle echte actie gebeurt. New York is handel in papier, Londen is handel in zowel papier, als in het echte spul.

Tegen einde maart is er dus, dankzij de acties van enkele producenten uit Zuid-Afrika, (tijdelijk?) wat druk van de ketel gehaald door “echt” fysiek Palladium te voorzien, net daar waar nodig.

De prijsstijging die dreigde te ontsporen naar boven toe, werd zo prompt een halt toe geroepen. 

Bovenstaande is redelijk goed gedocumenteerd en kunnen we als feit naar voor schuiven.

Met deze kennis kunnen we ook een logische extrapolatie maken, die zeer interessant wordt voor zowel Rhodium als Platina. En zoals je weet, in tegenstelling tot Palladium, waar de koersen nog steeds in de buurt van absolute records noteren, is dat bij zowel Rhodium als Platina nog lang niet het geval!

Onze redenering start als volgt:

Vermits de Zuid-Afrikaanse producenten van Palladium eigenlijk gewoon de Platina producenten zijn, die ook Palladium mee delven bij de ontginning in hun mijnen. Is het helemaal logisch dat deze bedrijven niet alleen een extra hoeveelheid Palladium op het vliegtuig richting Londen hebben gezet in de tweede helft van de maand maart 2019!

Platina, Palladium en Rhodium komen immers samen voor in de ertsen die ontgonnen worden. Daarbij zorgt Platina meestal voor de grootste opbrengst, Palladium op twee en Rhodium op drie.

Wij denken gezien te hebben, dat er vanuit Zuid-Afrika op hetzelfde moment niet enkel Palladium, maar ook extra Platina en extra Rhodium naar de fysieke markt is geleverd!

Zie je dat in de koersontwikkeling?

Wij denken van wel en daarvoor moeten we misschien eerst opnieuw beginnen met Palladium.

De koers van palladium begon dus op 21/03/2019 te dalen vanop een absolute recordprijs.

Laten we er van uitgaan dat de extra “liquiditeit” in Palladium ergens in de dagen rond die 21e maart arriveerde in Londen, in de gedaante van een zending uit Zuid-Afrika.

Kunnen we dat ook zien in de koersen van die twee andere metalen tijdens diezelfde periode?

Er gebeuren steeds bijzonder veel zaken door elkaar op de financiële markten en de invloed van één gebeurtenis kan perfect door andere zaken teniet worden gedaan, maar in dit geval denken wij dit verhaal wel te kunnen aanwijzen in twee grafieken:

Invloed op Platina. 

  Voor Platina kan je stellen dat het effect maar heel tijdelijk was, de koers kon immers vrij snel opnieuw hoger, MAAR daar hebben wij dan ook nog een stukje extra “inside info” over…

Fysiek Platina kopen wij (goud999) ook in Londen aan, op de LBMA temidden alle actie. Dat Platina vrij van btw is dan vervolgens voor onze klanten de meest efficiënte manier om zelf fysiek Platina aan te kopen…

Wat er ons in 2019 echter begint op te vallen, is dat eigenlijk alle 1 kilogram Platinabaren die goud999 aankoopt en geleverd krijgt, opeenvolgende serienummers hebben wanneer ze samen worden geleverd. Dat betekent dat ze niet uit “circulatie” komen, maar dat het nieuw geproduceerde stavenbetreft.
Begin deze maand was er ook voor het eerst in lange tijd een krapte in de fysieke Platina markt te bemerken en dat manifesteerde zich in een vertraging in levering van enkele dagen.

Dat is toch uitzonderlijk, dus wij informeerden naar de reden: Enkele bijzonder grote orders voor fysiek Platina, zorgden ervoor dat de productie niet kon volgen.

Er lijkt eindelijk iets te bewegen in Platina. Grote spelers nemen op dit moment heel waarschijnlijk extra posities in op de fysieke markt.
De extra liquiditeit die werd aangevoerd, die heeft ervoor gezorgd dat bepaalde partijen extra fysiek Platina uit de markt konden halen. De koers van Platina was dus maar heel even onder de indruk… 

De prijs van Platina noteert zo vandaag 20% boven de bodem in prijs van afgelopen augustus.  Om het record van 2008 te evenaren, moet de koers eerst nog een keer +155% (daar zijn we nog BIJLANGE niet).

Voor Platina moet dus alles nog opnieuw beginnen! Ook grote spelers vinden duidelijk dat Platina de laatste jaren wel heel ver terug gevallen was en bouwen posities in fysiek Platina op.

Fysiek Platina aankopen, kan je HIER op de meest efficiënte manier.

En wat met Rhodium?

Ook hier kunnen we de invloed zien van metaal dat in Londen arriveerde. Bij Rhodium is het ook helemaal te verwachten dat een extra zending metaal op de prijs gaat wegen. Gewoon omdat er geen futuresmarkt is voor Rhodium die de zaken wat kan “bufferen”…

Zoals je in de onderstaande afbeelding kan zien, kan je vandaag de case maken dat die extra liquiditeit nu wel verwerkt lijkt door de markt. Sinds eind vorige week STIJGT de koers van Rhodium opnieuw lichtjes…

Op 25 januari schreven we dat Rhodium klaar stond voor een move UP (indeze nieuwsbrief terug te vinden). Twee weken later, vanaf 11 februari, schakelde de koers van Rhodium ook echt in een hogere versnelling.

Dankzij dat extra metaal einde maart, zagen we een (al bij al milde) correctie in de koers en hoewel we nu misschien niet in exact dezelfde situatie staan dan op 25 januari, is het perfect mogelijk dat we de correctie nu al weer helemaal gezien hebben.

We zien op dit moment dus terug een stijgende koers (UP)… Twee dagen stijging is nog pril, maar Rhodium heeft nu eenmaal de eigenschap in deze stierenmarkt om nog nauwelijks achterom te kijken eenmaal de prijs vertrekt…

De meest efficiënte manier om Rhodium aan te kopen is in de vorm van 5 ounce of 1 ounce vrij van btw!