Een melt-up voor ALLES?

2017 is nog geen twee maanden oud, en we mogen gerust stellen dat het een uniek jaar is geweest voor de financiële markten. Het is zelfs een van de meest unieke jaren voor aandelen in 25 jaar. Vorige week bleven alle belangrijke Amerikaanse indices hun geleidelijke stijging voortzetten, en bereikten ze records. Het is officieel de langste reeks van dagelijkse stijgingen sinds 1992, en dat wil toch al iets zeggen!

In de afgelopen twee weken bereikte de Nasdaq technologie-index een nieuwe all-time high tijdens elke trading dag. Geloof het of niet, maar er was geen enkele negatieve tradingdag tijdens deze periode van verschillende weken. We kunnen dus officieel spreken van een melt-up, het omgekeerde van een melt-down. Alleen spreken we hier niet van een forse daling, maar van een enorme stijging!

Er zijn verschillende krachten aan het werk op de financiële markten die er blijkbaar voor zorgen dat aandelen én edelmetalen nu al geruime tijd ‘in synch’ bewegen. De belangrijkste verklaring is ongetwijfeld dat de deflatoire krachten die de financiële markten zo lang beheersten, blijkbaar stilaan aan het wegebben zijn.

Ze zijn nog altijd aanwezig, maar voorlopig lijkt de inflatiedruk de bovenhand te halen. Heel veel werd blijkbaar in gang gezet door de aanstelling van president Trump. Als je naar zijn trackrecord kijkt, dan weet je gewoon dat hij gek is van inflatie en dergelijke. Iemand die zo zwaar in de schulden zit als hij, is natuurlijk een grote voorstander van een hoge inflatie, want zo wordt de waarde van zijn schuld in nominale termen weg geërodeerd.

Ook goud en zilver zien de bui al hangen en blijven bijzonder goed op dreef. Daar komt dan ook nog eens de grote politieke en geopolitieke onzekerheid bovenop. In de aanloop naar enkele belangrijke verkiezingsmomenten in Europa, met name dan in Nederland en Frankrijk, ziet het er naar uit dat de interesse voor goud en zilver een kookpunt zal bereiken.

Beleggers moeten hier rekening mee houden en wie het tactisch wil spelen, kan al posities beginnen in te nemen of te vergroten. Langetermijnbeleggers kunnen al deze wilde bewegingen in feite gewoon negeren en hun goud en zilver beschouwen als hun eigen centrale bank!

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]